BiH – Mađarska: Izvoz dva puta manji od uvoza

0

BiH je prošle godine iz Mađarske uvezla robu vrijednu 400 miliona KM, a u ovu zemlju izvezla robu čija je vrijednost 190 miliona KM, javlja Srna.

Kopredsjedavajući Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju BiH i Mađarske Mato Franjičević naveo je nakon sastanka kopredsjedavajućih da je uglavnom riječ o proizvodima poljoprivredne, odnosno prehrambene i metalske industrije.

„Nama u BiH je ekonomska saradnja sa Mađarskom i te kako važna. Nažalost, konstatovali smo da ona još nije na onom nivou na kojem su politički odnosi dvije zemlje“, rekao je Franjičević novinarima u Sarajevu.

Franjičević, koji je i zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglasio je da bi vrlo brzo trebalo da bude potpisan sporazum o saradnji BiH i Mađarske u oblasti turizma, te da je na sastanku razgovarano i o unapređenju odnosa u oblasti malog i srednjeg preduzetništva.

„BiH kao potpisnik i član Energetske zajednice ima brojne preuzete obaveze koje se odnose na energetiku i ekologiju. Računamo na mađarska iskustva i konkretnu pomoć kad je riječ o realizaciji tih obaveza“, rekao je Franjičević.

Prema njegovim riječima, na sastanku je zaključeno da je potrebno naći efikasan način praćenja sprovođenja Sporazuma o poljoprivrednoj saradnji koji su dvije zemlje sklopile 2014. godine.

Kopredsjedavajući Zajedničke komisije Levente Mađar rekao je da njegova zemlja u potpunosti podržava evroatlanske integracije BiH, te da su za nju ključna pitanja prosperitet i mir.

„Nije to samo interes naroda BiH i regije, već je riječ o svjetskom interesu. Zbog toga smatramo neodgovornom svaku politiku koja na putu integracije postavlja bilo kakve prepreke, odlažući vrijeme pridruživanja Asocijaciji“, rekao je Mađar, koji je i zamjenik ministra inostranih poslova i ekonomije Mađarske.

On je najavio uspostavljanje avio-linije između Budimpešte i Sarajeva, uz podršku i finansiranje Mađarske.

„Kompanija `Viz er`, osim u Tuzli, želi da otvori predstavništvo i u Sarajevu, te planira da udvostruči promet vazdušne luke Sarajevo u roku od nekoliko godina“, rekao je Mađar, dodajući da je Mađarskoj najinteresantnije ulaganje u energetski sektor BiH, te da su u toku i pregovori u vezi sa zbrinjavanjem otpada