BiH ispunila uslove za izvoz mesa peradi i jaja u EU, uskoro inspekcija

0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uslove za izvoz mesa peradi, prerađevina od tog mesa i jaja u EU.

Nakon sastanka s predstavnicima Udruženja živinara BiH, Šarović je rekao da su na ispunjavanju uslova radili u skladu s Akcionim planom koji je dogovoren s nadležnim institucijama Evropske unije.
 
Dodao je da će prvo biti odabrane bh. kompanije za koje su sigurni da ispunjavaju uslove, da ne bi ponavljali greške odranije.
 
– Mi smatramo da je Bosna i Hercegovina spremna i da ispunjava uslove, a da nije tako ni inspekcija Direktorata za hranu, zdravlje, analize i rizike EU ne bi dolazila u najavljenu inspekciju za koji mjesec, tako da sam apsolutno optimista – istakao je Šarović.
 
Pojasnio je da će inspekcija doći u toku godine nakon čega bismo trebali dobiti dozvolu za izvoz, kao i da trenutno rade na usaglašavanju tačnog datuma.  
 
Naveo je da je u BiH zabilježen samo jedan slučaj bolesti ptičije gripe u okolini Prijedora, i to na imanju a ne u proizvodnim pogonima te da je to pitanje pod kontrolom. 
 
Predstavnik Udruženja živinara BiH Predrag Miličić kazao je da su ti proizvođači spremni da se okušaju i na zahtjevnom tržištu EU, te da su na današnjem sastanku dobili uvjeravanja da će i ubuduće imati dobru saradnju  u vezi s projektima  ovog ministarstva.