BiH dobija savremeno postrojenje za kriptovalute: Postajemo ‘igrač’ u digitalnom svijetu!

0

U Bosni i Hercegovini uskoro bi trebalo početi s radom jedno od najsavremenijih postrojenja za takozvano „rudarenje“ ili proizvodnju kriptovaluta, otkriva BiznisInfo.

Postrojenje će biti u vlasništvu italijanske kompanije Bitminer Factory, koja je najveća firma te vrste u Italiji, a nalazit će se u mjestu Nova Topola, u opštini Gradiška. Ova kompanija sebe već naziva „najvećim operatorom farmi (za kriptovalute) u Italiji i Bosni i Hercegovini“.

Bosnu i Hercegovinu opisuju kao prijateljsku zemlju na Balkanu koja se brzo razvija (!), s valutom koja je vezana za euro i sa jeftinom strujom.

Predstavljaju se kao najveći operator farmi za digitalne valute u Italiji i BiH

Bitminer Factory je 21. jula pokrenuo proces skupljanja novca za svoje operacije u BiH. Lansiran je takozvani ICO ( Initial Contract Offering). Riječ je o procesu u kojem bilo može kupiti token (žeton) i na taj način učestvovati u finansiranju operacije ove kompanije, i naravno pri tome zaraditi.

Maksimalan iznos koji kompanija na taj način namjerava prikupiti od investitora je 100 miliona dolara, a već u prvih nekoliko dana su skupljena dva miliona dolara.

Cilj im je sakupiti do 100 miliona dolara putem ICO-a

Da bi se shvatilo o kakvom se postrojenju radi, mora se razumjeti šta su zapravo kriptovalute, ili digitalne valute.

Ukratko, digitalne valute su izmišljene kao način novčanih transakcija bez posrednika (kao što su banke, kompanije za kartično poslovanje, firme za transfer novca itd.). Cilj im je da se novac prenosi širom svijeta brže i jeftinije, bez nadzora posrednika. Najpoznatija digitalna valuta je bitcoin.

S obzirom na to da prilikom plaćanja, odnosno prenosa novca, nema posrednika, tržište regulišu sami učesnici na tržištu, odnosno pojedinci ili kompanije koje se bave takozvanim rudarenjem (eng. mining). Oni pomoću supermoćnih kompjutera regulišu tržište, potvrđuju legalnost svake transakcije, sprečavaju eventualne zloupotrebe, i zauzvrat kao nagradu proizvode, i ujedno zarađuju nove kriptovalute (npr. bitcoine). Naravno, ovdje je riječ o maksimalno pojednostavljenom objašnjenju.

U svakom slučaju, iz ovakvih postrojenja ne izlazi nikakav proizvod u fizičkom obliku, ali ona ipak troše ogromnu količinu energije. Upravo je ogromna potrošnja energije jedan od najvećih problema industrije digitalnih valuta.  

Kompanija Bitminer Factory u tome je specifična jer kombinuje proizvodnju energije iz obnovljivih izvora s rudarenjem digitalnih valuta.

– Mi već koristimo sredstva za razvoj naše prve mobilne jedinice za rudarenje MMU-P14 u Bosni i Hercegovini, sa našim lokalnim partnerom u Novoj Topoli. Imamo pristup infrastrukturi električne energije koja je već u upotrebi, a koja će ubrzati konekciju električnoj mreži našeg postrojenja i osigurati veoma nisku cijenu struje (0,066€/kWh) – poručili su nedavno iz ove kompanije investitorima.

Dodaje se da je MMU-P14 jedinica razvijena zajedno s proizvođačem grafičkih karti, te da omogućava jednostavno instaliranje jedinica za rudarenje.

Zašto je BiH veoma povoljna destinacija

Iz skice projekta vidi se da on uključuje ne samo farmu za rudarenje digitalnih valuta, već i izgradnju energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora (hidro ili solarnih elektrana) koji bi ova postrojanja napajali strujom.

Bitminer Factory je dio velike italijanske korporacije koja je u biznisu već 50 godina, i koja, kako se tvrdi, ima ogromno iskustvo u građevinarstvu, biznisu s naftom i gasom i obnovljivim izvorima energije – Angeli group.

– Naše operacije u BiH će biti smještene kod lokalnog partnera koji ima više od 300 miliona eura godišnjih prihoda – navodi se u jedom od objavješenja investirorima iz juna ove godine.

Inače, nezvanično sazajemo da i druge kompanije koje se bave ovim poslom već prenose svoje kapacitete u BiH, ili to namjeravaju učiniti, a razlog je vrlo jednostavan, a to je mogućnost dobijanja struje po mnogo nižim cijenama u odnosu na razvijene zemlje.

Industrija kriptovaluta, prema nekim procjenama, troši više energije nego cijela država Izrael. Zbog toga su potraga za jeftinom strujom i uvođenje obnovljivih izvora energije jedan od osnovnih izazova ove industrijske grane.

Autor: BiznisInfo