BiH do kraja naredne godine dobija još jedan autoput

0

Rok za izgradnju ovog autoputa je do kraja 2025. godine

Izgradnja autoputa Bijeljina – Rača je najveći projekat koji finasiraju vlade Republike Srpske i Srbije, a benefite od ovog projekta imaće ne samo građani i privrednici Semberije i Majevice, već i Federacije BiH.

Dionica autoputa Rača – Bijeljina, sastavni je dio budućih autoputeva Banjaluka – Bijeljina – Beograd, ali i autoputa Sarajevo – Beograd. Dionicu dugu 20 kilometara finansiraju vlade RS-a i Srbije.

– Do sada smo najveći dio sredstava investirali mi iz Autoputeva RS i Vlada Republike Srpske. Naravno, i Srbija je uložila oko 10 miliona eura, a očekujemo još jednu donaciju od 10 miliona eura za izgradnju ove dionice – rekao je Nedeljko Ćorić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Bijeljina – Rača je dio autoputa od Sarajeva do Beograda

U toku su pregovori sa bankom za finansiranje dionice od Bijeljine do Brčkog. Na dionici Brčko – Vukosavlje u toku su  pripremni radovi, izvijestio je RTRS.

Olakšice neće osjetiti samo građani. Bez modernih puteva nema ni privrednog razvoja.

Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, kaže da će ovaj autoput prema Beogradu doprinijeti smanjenju gužvi, posebno u ljetnom periodu, jer je to komunikacija istoka, posebno Turske, prema zapadnoj Evropi i veoma je frekventna.

Gradi se i most na Savi koji spaja Sremsku Raču i Raču, odosno BiH i Srbiju.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, istakao je da ovaj autoput mijenja karakter regiona i da je veoma značajan.

– Ovo je najveća investicija koju je Bijeljina ikada imala. Put košta 258 miliona maraka, a RS je već uplatila 100 miliona maraka vlastitih sredstava za izgradnju dionice – naglasio je.

Most na rijeci Savi finansirala je Vlada Srbije. Integrisani granični prelaz gradit će se u Srbiji. Rok za izgradnju autoputa kroz Semberiju je kraj 2025. godine, izvijestio je RTRS.