Poslovni susret BiH – Azerbejdžan: Saradnja moguća u brojnim oblastima

0

Bosnia i Hercegovina i Azerbejdžan mogu unaprijediti saradnju u mnogim oblastima, rečeno je danas na poslovnom susretu delegacija dvije zemlje održanom u Bakuu.

Otkrivanje mogućih oblasti za buduću saradnju bio je cilj boravka bh. delegacije u Azerbejdžanu, istakao je danas načelnik Olova Džemal Memagić.

“Olovo je grad koji je poznat po svojoj metalurgiji, tekstilnoj i građevinskoj industriji“, kazao je Memagić. Bosna i Hercegovina može Azerbejdžanu ponuditi saradnju u oblasti ekonomije i turizma ali i u nekim drugim oblastima, istakao je te dodao kako bi BiH mogla primijeniti i neka od azerbejdžanskih iskustava u provođenju reformi.

„Azerbejdžan je te reforme uspješno proveo. Mi sada takođe pokušavamo razviti našu ekonomiju a naša zemlja je investitorima dosta privlačna“, kazao je Memagić.

Susretu je prisustvovalo oko 60 poslovnih ljudi iz obje zemlje iz različitih sektora uključujući poljoprivredu, prehrambenu industriju, finansije, ICT te građevinsku, tekstilnu i uslužnu industriju.

Inače, na susretu je prezentovan i podatak da je trgovinski promet između dvije zemlje u prvih 10 mjeseci 2017. dosegao 713.000 dolara.