BH Telecom prošle godine ostvario dobit od 89 miliona KM

0

BH Telecom je prošle godine ostvario dobit od 89 miliona KM, kazao je u intervjuu za “Stav” Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma.

“Uspjeli smo ostvariti dobit od 89 miliona KM u 2015. godini. Konstantan pad dobiti BH Telecom imao je od 2009. godine. Te je godine dobit iznosila 160 miliona, a na kraju 2014. godine 88 miliona maraka. Tako da je nakon ovakvog pada, koji je prisutan na cijelom tržištu telekomunikacija, ovo što smo ostvarili u 2015. godini izuzetan uspjeh”, kazao je Zaimović.

Dodao je da su jučer dobili poslovni izvještaj.

“U odnosu na planiranu dobit, imamo 19 miliona maraka ostvarene dobiti više u 2015. godini. U odnosu na godinu ranije, imamo milion maraka više dobiti. EBIDTA je stabilizirana prvi put nakon pet godina i imamo njen rast za više od sedam miliona KM. U uvjetima kada pada tržište telekomunikacija, ovo je veliki uspjeh. Postigli smo to napornim radom i domaćinskim odnosom prema resursima koje nam je vlasnik povjerio”, kazao je Zaimović.

Na pitanje koja je trenutna vrijednost kapitala BH Telecoma, on je odgovorio:

“Ta se vrijednost procjenjuje. Najrelevantniji podatak za procjenu vrijednosti firme je EBITDA. To je zbir troškova amortizacije i dobiti na kraju godine i ona se množi s koeficijentom 7, 8, ovisno od toga o kojem je sektoru i trendovima riječ. Trenutno se u sektoru telekomunikacija operira s koeficijentom sedam. Budući da je EBITDA oko 210 miliona KM, možemo reći da je vrijednost BH Telecoma oko milijardu i po maraka.”