Bh. proizvođači namještaja na sajmu u Milanu

0

Dvadeset prva internacionalna izložba 2016 “Triennale di Milano”otvorena je u subotu i trajat će do 12. septembra. Bosnu i Hercegovinu na ovoj velikoj svjetskoj izložbi predstavljaju Projekt Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, ZANAT iz Konjica, Artisan i MS&WOOD, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Ovo je prvi put da su proizvođači namještaja iz BiH izlagali na Triennnalu od kada je osnovan davne 1923. godine.

“Triennale u Milanu je najveći susret umjetosti i dizajna u svijetu. Ko tu izlaže postigao je najveći uspjeh u sprezi umjetnosti i dizajna. Ovo je veliki uspjeh za bh. industriju namještaja u cjelini, i ujedno i dokaz da bi BiH ubuduće trebala kreirati imidž najboljeg u svijetu u proizvodnji vrhunski dizjaniranog namješta sa visokom dodanom vrijednošću. To dokazuju i dvije nagrade sa sajma u Kelnu za proizvode koje je proizveo MS&WOOD a dizajnirao Ado Avdagić. Dakle, suprotno od onoga sa čime nas danas poistovjećuju, sa pilanama i izvozom drveta za ogrijev. Zato nam je veoma drago da MS&WOOD zajedno sa dizajnerom Adom Avdagićem i ostalim proizvođačima stilskog namještaja učestvuje na Triennalu u Milanu po prvi put u povijesti bh. industrije namještaja” – izjavio je za novinsku agenciju Patria Muhamed Pilav direktor kompanije MS&WOOD (Majstori i drvo).

MS&WOOD se na zajedničkom bh. štandu predstavio sa najnovijom linijom Primum collection 2016, proizvodenoj u tvornici namještaja u Fojnici. Primum collection 2016 dizajnirao je Ado Avdagić koji je prisustvovao otvaranju 21. Triennala u Milanu.

“Teško je prenijeti impresije iz Milana. Kao da se radilo o dodjeli “Oskara za dizajn”. Svi koji nešto znače u dizajnu danas u svijetu bili su na otvorenju Triennala u Milanu. Najviša liga. Velika je čast da vas pozovu da prisustvujete, a kamoli da učestvujete u ovom velikom događaju i da pri tom predstavljate svoju zemlju. BH. štand je izazvao ogroman interes svjetskih medija, i to s pravom”- kazao je Avdagić.

Na otvorenju Triennala prikazan je i dokumentarni film, a u okviru kojeg su predstavljeni stol i stolica Primum collection 2016. kompanije MS&WOOD. Bh. postavka nalazi se u Muzeju umjetnosti “Pallazzo della permanente”, i bit će izložena idućih šest mjeseci.

Sljedeći korak u prezentiranju vrhunskog namještja ove kompanije je učešće na sajamu u Parizu u septembru ove godine.