Bh. općina dokaz “da se može”: Broj zaposlenih veći nego prije pandemije

0

Atraktivne lokacije za investiranje, efikasan općinski sistem koji olakšava proces investiranja i poslovanja, te poticaji koji stimuliraju ulagače samo su neki od razloga zbog kojeg investitori biraju upravo Bosansku Krupu.

O tome koliko je ova općina poželjna opcija za poslovanje svjedoči i činjenica da je jedna od firmi u poslovnoj zoni ‘Pilana’ svoja vrata otvorila za vrijeme pandemije, i od tada bilježi samo uspjehe.

– U cijeloj priči oko pandemije mi smo počeli poslovanje i to sa jednim uposlenikom a evo danas nakon godinu i po dana kasnije, imamo ih deset – kazao je Anel Pećanin, vlasnik firme AP Studio Design.

Ovdje uspješno posluje i firma koja zapošljava 112 ljudi a u budućnosti planira povećati ovaj broj.

– U fazi smo otvaranja dva nova pogona, to je lasersko rezanje i praškasto farbanje. Trenutno u ovoj zoni imamo preko 15 pravnih subjekata koji su svi vrlo uspješni i svi izvoze i to je jedan lijepi primjer da se može – kazao je za RTV USK Iris Bahtijaragić, direktor firme ZAH d.o.o.

Povećan broj zaposlenih

Da su i dalje pozitivni procesi aktivni potvrdio je i sam Armin Halitović, načelnik Bosanske Krupe.

– U Bosanskoj Krupi imamo veliki broj proizvodnih objekata. Realni sektor je ovdje u progresu o čemu govori i podatak da sada imamo više zaposlenih nego prije pandemije – kazao je Halitović.

Podrška ministarstva

Podršku i ‘vjetar u leđa’ poduzetnicima u Bosanskoj Krupi dala je i posjeta delegacije Vlade USK na čelu sa ministricom privrede Samrom Mehić. Ovo ministarstvo je i ranije prepoznalo potencijal poduzetništva u Krupi kroz različite projekte i poticaje.

Kako je kazala sama ministrica Mehić za RTV USK, upravo je razvoj poduzetništva bio ključni motiv za dodjelu 80 hiljada maraka ovoj lokalnoj samoupravi.

Ova sredstva biće uložena u završne infrastrukturne radove u novoj Poslovnoj zoni ‘Vatreni Mlin’, za koju se općinske vlasti nadaju da će biti osposobljena već u proljeće,  jer su prepostale zone skoro popunjene, a interesa kako kažu itekako ima.

 

Njemačka investicija u BiH: Zaposleno 50 radnika