Bh. naučnici i ljekari kroz online platformu donose savjete i edukativne sadržaje posvećene zdravlju

0

Grupa medicinskih profesionalaca sa međunarodnim iskustvom pokrenula je projekat edukativne web platforma “Znanjem do zdravlja” koja sadrži korisne tekstove posvećene brizi o zdravlju. Ideja o formiranju edukacijske platforme Znanjem do zdravlja potiče od članova Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) koja već niz godina radi na prenošenju najboljih znanja i iskustava sugrađanima u domovini Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekat je u potpunosti podržao BHAAAS kao još jedan od načina za podršku i osnaživanje bh. društva.

Stručni tim ljekara, naučnika i profesora predvode osnivačice i urednice platforme dr. Eldina Nizamić i prof. dr. Vedka Begović te koordinatorica projekta dr. sci. Ljiljana Đukanović.

-Svjesni da u moru dostupnih tema o zdravlju, često nedostaje stručnih i provjerenih informacija, a želeći i na ovaj način doprinjeti unapređenju zdravlja i informisanosti građana BiH, okupili smo  stručnjake iz BiH i svijeta koji nesebično dijele svoja stečena znanja i iskustva na našoj edukativnoj platformi Znanjem do zdravlja. Cilj nam je informisati širu javnost o najnovijim trendovima u domenu zdravlja, istraživanja i brojnim novitetima i praksama kako bi i naši građani dobili validne informacije  kako da na najbolji način očuvaju svoje i zdravlje svoje porodice – ističe Ljiljana Đukanović koordinatorica projekta, te dodaje kako u narednom period planiraju aktivnosti na dodatnom unapređenju i promociji ove platforme.

Kako navode pokretači, ova edukativna online platforma je pokrenuta u doba kada su tačne i provjerene informacije prijeko potrebne za veću edukaciju i stanovništva, a time i bolju zdravstvenu osviještenost našeg društva. U vrijeme kada na internetu i društvenim mrežama možemo pronaći mnoštvo savjeta i uputa o zdravlju, a među njima nerijetko i one netačne, neprovjerene pa čak i štetne, ovakve platforme postaju sve značajnije. Činjenica je da mnogi čitaoci u digitalnom svijetu ne mogu razlučiti šta je od tih informacija istina, a šta laž, te se nesvjesno možemo dovesti u opasne situacije.  Želja članova tima Znanjem do zdravlja među kojima su brojni članovi BHAAAS-a ali i stručnjaci iz BiH je da motivišu građane na veću brigu za vlastito zdravlje, te da pruže vjerodostojne i provjerene informacije o aktuelnim trendovima i dostignućima  u oblasti medicine i zdravlja, saopćili su iz edukativne web platforme “Znanjem do zdravlja”.