Bh. kompanija drastično povećala isporuke aluminija Izraelu

0

Sve se dešava u vrijeme izraelski napada na Palestinu koje osuđuju mnoge države

Kompanija Aluminij iz Mostara, koja je u najmu izraelske MT Abraham Grupe, povećala je zadnjih nekoliko mjeseci za 30 posto isporuku aluminija Državi Izrael, koja se suočava s rastućim pritiscima zbog rata s Hamasom.

– Aluminij već dugi niz godina opslužuje izraelsko tržište. Vidimo stalno rastuće tržište aluminija u Izraelu kao stub naše baze kupaca u regiji Bliskog istoka i ponosni smo što im služimo, posebno u izazovnim vremenima – rekao je za Hinu direktor MT Abraham Group Amir Gross Kabiri.

Pojasnio je kako je od novembra prošle godine za 30 posto porastao izvoz aluminijskih trupaca i ingota iz mostarske kompanije u Izrael, dok se istovremeno smanjila potražnja iz određenih država koje se protive potezima Izraela.

Tako je u utorak Ankara objavila da počinje s ograničavanjem izvoza većeg broja roba i proizvoda Izraelu sve dok ta zemlja ne proglasi prekid vatre i omogući dotok pomoći u Gazu.

Kabiri je uvjeren kako firma koju imaju u najmu može pomoći popuniti prazninu u opskrbi aluminijem koju bi sankcije Turske mogle stvoriti. Ž

– Imamo kapacitet za proizvodnju 250.000 tona aluminija godišnje, što može pokriti značajan dio izraelskih potreba – rekao je.

MT Abraham Group je u vlasništvu Amir Gross Kabirija, a od 2021. godine obnovio je rad u pogonima Ljevaonica kompanije Aluminija u Mostaru.