Bh. haubice testirane na poligonu

0

BNT- Tvornica mašina i hidraulike izvšila je ove sedmice poligonsko testiranje prve bh. haubice na poligonu u Novom Travniku.

Tvornica je dan ranije lokalno stanovništvo objavijestila o ovom testiranju.

Ove srijede i četvrtka, 5. i 6. jula izvršiti će poligonsko ispitivanje gađanjem haubica H-155 mm i H-122 mm. Ispitivanje će se vršiti u periodu od 08 do 17 sati na poligonu Margetići, navela je kompanija u obavještenju objavljenom u lokalnim medijima.

Podsjetimo, kompanija Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH) razvila je prototip prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u BiH. Riječ je o samohodnoj haubici, oružju koje je gotovo u potpunosti bh. proizvod.

Zanimljivo je da se u saopćenju objavljenom u lokalnim medijima ove sedmice navode dva tipa haubica, H-155 mm i H-122 mm, dok se ranije spominjao samo H-155.

Inače, direktor kompanije Adis Ikanović je još ranije najavio ova testiranja.

Prva probna testiranja paljbe obavit ćemo na našem poligonu gdje testiramo minobacače, a treba vidjeti gdje ćemo pucati na mete daljeg dometa. Jedini takav poligon u BiH je u Glamoču – rekao je Ikanović prije nekoliko mjeseci.

Nešto kasnije je rečeno da su granate za prva testiranja nabavljene iz Češke

Iz kompanije je ranije rečeno da će gotov proizvod biti konkurentan na tržištu, jer će biti i do 20 posto jeftiniji od konkurentskog te mnogo lakši, što će mu poboljšati mobilnost. 

Interes za haubicu čija će cijena biti oko milion KM po komadu postoji, ali do završetka testiranja nikakvi ugovori neće biti potpisani, rečeno je ranije iz novotravničke kompanije.

(Autor: BiznisInfo)