Bh. grad na meti investitora iz Austrije i Njemačke: Gradi se šest pogona, stiže i Lidl

0

Grad Gradiška je u prvih šest mjeseci ove godine, praćenih svjetskom ekonomskom i političkom krizom i hiperinflacijom, uspio da zadrži finansijsku stabilnost, obezbijedi nesmetanu realizaciju svih započetih investicija i zadrži postignuti nivo privrednih aktivnosti, kaže gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

On je zahvalio svim gradiškim privrednicima koji su uložili ogroman napor da zadrže i proširuju svoje kapacitete i zapošljavaju nove radnike, te dodao da trenutno u privrednoj zoni u Novoj Topoli svoje pogone gradi šest novih investitora, od kojih su dva iz Austrije i jedan i Njemačke.   

Osim toga, za investiranje u ovoj opštini zainteresovan je i njemački Lidl.                   

– Postoji mogućnost da se i prije izbora održi sjednica gradskog parlamenta na kojoj bi trebalo donijeti odluku o prometovanju gradskog građevinskog zemljišta, jer postoji zainteresovanost njemačkog trgovinskog giganta Lidla da investira na području Gradiške. Takođe, ako se završe sve potrebne procedure trebali bi donijeti odluku o usvajanju javnog poziva za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup – naveo je Adžić.

Adžić je podsjetio da je gradski budžet usvojen na vrijeme, krajem prošle godine, da su svi očekivali da je pandemija završena i da će uslijediti oporavak ekonomije, ali da je nastala nova svjetska kriza praćena ratnim sukobom u Ukrajini, te nestašica i poskupljenje energenata, što je dovelo do lančanih poskupljenja i hiperinflacije.

– Poskupljenja svih roba su dovela do rasta budžetskih prihoda od indirektnih poreza za oko 25 posto, rasli su i direktni poreski prihodi grada Gradiška, ali su takođe i rashodi dosta veći u odnosu na ono što je planirano budžetom za ovu godinu – pojasnio je Adžić gostujući u jutarnjem programu Radio televizije Gradiška.

On je dodao da je gradski budžet uravnotežen i stabilan, da se redovno isplaćuju sva izdvajanja prema svim budžetskim korisnicima, te da će nakon pauze u skupštinskim zasjedanjima zbog Opštih izbora na jesen sigurno doći do usvajanja rebalansa budžeta.