Bh. grad je postao raj za investiranje: 30 kompanija ulaže čak 170 miliona KM

0

Sinoć je u restoranu “Insula” u Bihaću održan prvi tematski sastanak Biznis kluba Grada Bihaća na temu: Trenutna i skora ulaganja u proizvodne, uslužne, trgovačke i objekte kolektivnog stanovanja u Gradu Bihaću.

Na sastanku je učestvovalo tridesetak predstavnika firmi koje trenutno investiraju ili uskoro započinjnu svoje investicije području Grada Bihaća.

Trenutno se na području grada Bihaća odvija investicijska aktivnost u vidu izgradnje objekata različite namjene kumulativne vrijednosti od oko 170 miliona KM. Zasigurno da je u Bihaću u proteklom periodu završen određen broj respektabilnih investicija, kao što sigurno ima mnogo ideja i namjera za investiranje u budućnosti, ali mi smo se večeras za ovu priliku skoncentrirali samo na one investicije koje su trenutno u toku i one za koje što smo kao Grad dobili zahtjeve za ishodovanje dozvola i koji će uskoro započeti nove investicije – rekao je gradonačelnik Elvedin Sedić na početku svog uvodnog obraćanja.

– Trenutno je u Bihaću u toku izgradnja dva nova proizvodna pogona u metalnoj industriji, uskoro i modernizacija i širenje dva postojeća u prehrambenoj, izgranja novog velikog šoping centra i dogradnja sa rebrendingom jednog postojećeg, izgradnja nekoliko solarnih elektrana većih kapaciteta, te tri nova hotela. Također je u toku izgradnja jedne privatne zdravstvene ustanove, desetak sambenih zgrada i isto toliko ih je u najavi za izgradnju. Imamo i dvije značajne investicije državnih javnih preduzeća – rekao je koordinator Lokalnog privrednog foruma Nihad Šušnjar.

Pored svega toga, dodao je, samo u PZ Kamenica i Kombiteks djeluje ukupno 48 privrednih subjekata.

– Smatrajući sve to veoma značajnim za Grad, prvi tematski sastanak posvećen je upravo tim firmama i ljudima, kako bi slušali njihove prijedloge i sugestije kako im olakšati. Iako su i sami istakli dobru saradnju sa Gradskom upravom, smatramo da se ta komunikacija na ovaj način može dodatno unaprijediti – dodao je Šušnjar.

Potreba za pojednostavljivanjem određenih procedura pribavljanja dokumentacije prilikom ishodovanja dozvola i intenzivnija izgradnja infrastrukture u dijelovima grada koji su atrektivni za gradnju, kao i u poslovnim zonama, nametnuli su se kao neki od glavnih zaključaka sastanka.

Investitori koji su trenutno u fazi investiranja ili u fazi pribavljanja odobrenja za građenje u oblasti proizviodnje su: Mastel CNC, Green water, Aras Consulting, Meggle Mjekara, Đuzelić; u oblasti stanogradnje: HM Investing, Stanovi, City stan, Novi stan, Vuković inžinjering, Ent Prima, Model TIM, BC gradnja, Intermozaik, Halko, Atif grupa, Enterio, Butmir; u oblasti trgovina i uslužne djelatnosti: Prošić-P, Ingra City centar, Bushel, Čavkunović BP, Belamionix, i Resort Una-park; u obnovljive izvore energije: Top-pro consulting, BC gradnja; u zdravstvene: Poliklinika Muminović, te BH telecom, Elektroprivreda koji grade vlastite upravne zgrade.

Kako je istaknuto, neki od ciljeva tematskog sastanka Biznis kluba bili su prikazati informacije o trenutnim značajnim investicijama u Bihaću, identificirati prednosti i nedostatke Bihaća kao mjesta za investiranje, iskazati prepreke i izazove s kojima se investitori susreću prilikom ishodovanja dozvola, prioritete u izgradnji javne infrastrukture koja trenutno ne prati njihove potrebe, te međusobno razmijeniti mišljenja i iskustva, iznijeti prijedloge, te dodatno unaprijediti međusobnu saradnju i komunikaciju.