BH Gas snižava cijenu plina za deset posto

0

BH-Gas smanjit će cijenu plina za deset posto, potvrđeno je za Klix.ba iz ove kompanije.

Iz BH-Gasa ističu da je nakon analize uvozne cijene prirodnog gasa i trenutno važećih prodajnih cijena gasa utvrđeno da postoji realna osnova za daljnje snižavanje cijene gasa prema distributivnim kompanijama. Ovoj odluci je prethodilo analiziranje predloženog Plana poslovanja BH-Gasa koji je odbijen na Skupštini kompanije, a kojim nije bilo predviđeno dodatno snižavanje gasa te će u narednih nekoliko dana biti predložen revidirani Plan poslovanja.

“BH-Gas će uz prethodne konsultacije s Ministarstvom energije, rudarstva i industrije FBiH uputiti prijedlog prema Vladi Federacije za navedeno snižavanje cijene gasa za distributivne kompanije od deset posto. Tako bi po datoj saglasnosti resornih ministarstava i Vlade FBiH cijena gasa za distributivne potrošače od 1. augusta 2016. godine iznosila 450 KM na 1.000 Sm 3”, kazali su iz BH-Gasa.

Istovremeno, kompanija će nakon već obavljenih analiza i utvrđenih činjenica hitno zatražiti angažman Kantonalnog tužilastva Sarajevo u ispitivanju svih okolnosti u izgradnji gasovoda Zenica-Travnik.