Bez posla bi moglo ostati 47 miliona Amerikanaca

0

Milioni Amerikanaca već su izgubili posao zbog krize sa koronavirusom, a najgora šteta tek dolazi, prema procjeni Federalnih rezervi.

Prema nedavnoj analizi koliko loše stvari mogu loše ispasti, ekonomisti FED-a predvidjel su da bi čak 47 miliona Amerikanaca moglo izgubiti posao, zbog čega bi se stopa nezaposlenosti popela na 32,1 posto.

Projekcije odražavaju visok rizik za radna mjesta koja bi u konačnici mogla biti izgubljena zbog vladinih mjera ograničenja kretanja.

– To je vrlo velik broj. Ovo je jedinstven šok koji se razlikuju od bilo kojeg drugog koji je američka ekonomija doživjela u posljednjih 100 godina – napisao je ekonomist FED-a Miquel Faria-e-Castro u istraživačkom radu.

Ova analiza ne uzima u obzir radnike koji mogu odustati od učešća u radnoj snazi i na taj način sniziti osnovnu stopu nezaposlenosti.

Također, u obzir nije uzet uiecaj nedavno donesenih državnih poticaja, koji će proširiti naknade za nezaposlene i subvencionirati firme kako bi se smanjenio broj otkaza.

Međutim, stanje je već sada sumorno.

Rekordnih 3,3 miliona Amerikanaca podnijelo je početne zahtjeve za beneficije zbog nezaposlenosti u sedmici koja se završila 21. marta.

Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekuju da im se ove sedmice pridruži još 2,65 miliona.

Ukoliko zaista 47 miliona ljudi ostane bez posla, to bi povećalo američku nezaposlenost na 52,8 miliona što je više od tri puta gore od vrhunca Velike recesije.

Svijetla tačka je u tome da bi ograničenja kretanja i rada trebala kratko trajati.