Bez dogovora o povećanju cijene struje u FBiH

0

Ministar energije rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, direktor Elekroprivrede BiH Admir Andelija i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović održali su jučer sastanak u Vladi FBiH povodom najavljenog povećanja cijene električne energije za 120 posto. Dogovor nije postignut.

Novi sastanak bit će održan u ponedjeljak u 12 sati. Poručeno je da se poskupljenje ne odnosi na građane već na privredna društva.

Ministar Džindić kazao je kako u razgovarali o tome svemu pa i novima cijenama za određene kompanije. Zadužio je Elektroprivredu da pripremi analizu prijedloga povećanja cijene.

– U ponedjeljka ćemo pokušati pronaći najbolji model. Treba iskoristiti i podatke rasta i podatke rasta te cijene u regionu i naći zajedničko rješenje koje će biti prihvaljtivo objema stranama. Treba imati na umu da je EPBiH u tranzicijskom periodu prelaska proizvodnje električne energije s uglja na obnovljive izvore energije – rekao je Džindić.

Andelija je kazao kako je tokom cijele 2021. godine zabilježeno povećanje cijene električne energije na tržištu uzrokovano povećanjem cijena energenata.

– Politika BiH do sada je bila da prati cijene na mađarskoj berzi. U prethodnim godinama nije imala velike varijacije, ali ove godine se desio ogroman porast. To je previsoka cijena za našu privredu. U ponedjeljak ćemo pokušati pronaći rješenje. Morat ćemo mijenjati naše interne pravilnike – rekao je Andelija.

Smailbegović je rekao kako su neke kompanije već potpisale ugovor o povećanju od 120 posto.

– Tu je sigurno bilo zavrtanja ruku. Napravit ćemo konkretan dogovor. Određeno povećanje mora biti, ali ono ne bi smjelo biti u najavljenom obimu nikako. Nadam se konstruktivnom dogovoru – rekao je Smailbegović.