Bevanda – Jewel: Od formiranja nove vlasti zavisi i saradnja s MMF-om

0

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupni posjet novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrewa Jewela s kojim je razgovarao o mogućnostima buduće saradnje.

Bevanda je poželio Jewelu dobrodošlicu i obećao podršku u njegovom budućem radu na novoj dužnosti koju je u avgustu preuzeo od bivšeg rezidentnog predstavnika MMF-a Francisca Parodija.

Konstatirano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH iako je od općih izbora prošlo skoro godinu, te je ponovo istaknuto da konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast.  

Bevanda je informirao Jewela da je Vijeće ministara do sada usvojilo tri kvartalne odluke o privremenom finansiranju, te da je budžet za ovu godinu u Parlementarnoj skupštini BiH nakon što ga je u avgustu većinom glasova usvojilo Predsjedništvo BiH. 

Govoreći o manjkavostima privremenog finansiranja koje onemogućava kapitalna ulaganja, Bevanda je ocijenio da bi najbolje rješenje bilo da budžet za 2019. što prije usvoje poslanici i delegati Parlamentane skupštine BiH.

Naglasio je da Ministarstvo finansija i trezora BiH profesionalno obavlja svoje poslove i poštuje zakonske rokove te da se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i uredno se financiraju institucije BiH, a u toku su i konsultacije s proračunskim korisnicima za proračun 2020.

Sagovornici su se suglasili da će razgovori o budućoj saradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM, ali je on prekinut 2018., saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.