Bevanda: Akcize su osiguranje kreditorima

0

Aranžman sa Međunarodnim fondom je stanju mirovanja, budući da akcize nisu usvojene, izjavio je danas za televiziju N1 ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

– U stanju je mirovanja isključivo zbog neispunjenja uvjeta koje smo potpisali u pismu namjere. Temeljna dva uvjeta, a to su zakon o trošarinama i zakon o osiguranje depozita nisu ispunjena. Investicije, prije svega Koridor Vc i autoceste, su u zastoju – izjavio je Bevanda.

Pojasnio je da su akcize osiguranje kreditorima koji su ocijenili da javna preduzeća za ceste i autoceste nisu kreditno sposobna, pa se traži stalni priliv sredstava za otplatu kredita kojima će se graditi Koridor.

Ministar finansija BiH je kazao da je isplata klirinškog duga pozitivan primjer.

– Ja sam s malim timom u Ministarstvu finansija radio od početka do kraja taj posao. Tehnički smo savršeno uradili, jedina smo zemlja koja je naplatila u potpunosti dug. To je primjer kako se funkcionira s entitetskim vlastima. Ali kada smo završili posao, svi su se počeli hvaliti – istakao je Bevanda u intervjuu za N1.

On je istakao da je novac na raspolaganju, a da je 58 posto otišlo FBiH, 28 posto Republici Srpskoj, tri posto Brčko Distriktu i 10 posto državnom nivou.