Beograđanin došao u Čapljinu i pokrenuo svoj posao iz snova

0

Bane Radosavljević iz Beograda dokaz je da postoje i oni koji dolaze u Bosnu, tačnije u Hercegovinu da bi pokrenuli poslove, kako bi preokrenuli svoj život i ostvarili poslovne snove.

Bane se zaljubio u eterična ulja toliko da je odlučio da napusti ugostiteljstvo i počne da se bavi uzgojem ljekovitog bilja i proizvodnjom izuzetno cijenjenog eteričnog ulja smilja, pa je tako nastao brend “Natura Oleum – essential oils”.

Radosavljević kaže da je prvi kontakt sa idejom zemljoradnje i ulaska u svijet etarskih ulja došao preko poznanstva sa porodicom Jukić iz Metkovića koji su ga, kako kaže, preko noći prebacili sa ugostiteljstva na plantaže, što je vjerovatno najveća prekretnica u njegovom životu.

“Nisam osoba koja se plaši izazova, ali odlazak na ‘tuđi’ teren svakako nije donesena preko noći. Početak je bio težak, čišćenje hercegovačkog krša, pa sama sadnja na oko 100 hektara zemlje, održavanje i na kraju destiliranje… Nema tu lakog ili teškog posla, ako ga ne voliš nemoguće je napraviti prvi korak, a posebno ne nešto više”, kaže za BUKU Bane Radosavljević koji je ovaj svoj posao pokrenuo u Čapljini.

Bezgranično zavolio Čapljinu

On kaže da je Čapljina nešto posebno, grad u kojem mu je ostalo srce uz ljude koje je bezgranično zavolio, a koliko mu je ovo mjesto i dalje važno govori činjenica da Banetov sin i danas govori da je iz Čapljine.

“Život u BiH se razlikuje od života u Srbiji samo po dijalektu, pa čak ni to nije nužno. Teško je bez obzira da li sjediš na traktoru ili u trolejbusu, kao neko ko je iz velikog grada mogu reći da je život u malim sredinama ‘fontana mladosti’”, ističe Bane.

Na pitanje da li je imao problema kada je administracija u pitanju, imajući u vidu da je naša zemlja poznata po komplikovanoj administraciji Bane nam kaže:

“Što se papirologije i administracije tiče samo ću se nasmijati, ironično, sarkastično, bolno… Mada dugujem veliko hvala uredu za strance u Trebinju”, pojašnjava on.

Nakon povratka u Beograd Bane kaže da nije bilo druge opcije, nego da se nastavi baviti ovim poslom proširujuću ponudu, pa tako danas u svojoj ponudi ima veoma kvalitetna eterična ulja iz Hercegovine, Grčke i Turske.

“Ovo je posao koji me ispunjava. Srećom, kroz posao sam upoznao mnogo dobrih ljudi koji su spremni da dijele svoje znanje i oni su mi bezrezervno pomogli u daljem jačanju i učenju na polju etarskih ulja”, kaže Bane.

“Što se same prodaje tiče za sada životarimo, ali kvalitetom pariramo najjačima. Kada su planovi za budućnost u pitanju ne idem dalje od onoga što me veže za sam posao, a to su pomoć onima kojima je potrebna (u vidu liječenja) i edukacija na više nivoa, pa gdje završim. Radim posao koji volim, okružen ljudima koje volim, zar to nije dovoljno”, kaže Bane na kraju razgovora.

Izvor: Buka