Bečka upotreba obnovljivih izvora energije kao uzor za Sarajevo

0

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kroz razmjenu iskustava s čelnikom resora za klimu i okoliš Grada Beča radi na unapređenju ekoloških standarda i primjenu inovativnih rješenja.

U organizaciji Međunarodnog ureda Grada Beča 25. i 26. juna ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak, zajedno je sa svojim pomoćnicima za komunalnu privredu i zaštitu okoliša posjetio Beč. Delegaciju je ugostio Jürgen Czernohorszky, čelnik Grada Beča zadužen za klimu, okoliš, demokratiju i osoblje.

Razgovarali su o kvaliteti zraka, planovima za daljinsko grijanje i prelasku na obnovljive izvore energije. Ove inicijative i budući projekti usmjereni su ka klimatskoj neutralnosti i unapređenju infrastrukture kojima su se posvetila oba grada. S dužinom većom od 1.300 kilometara, bečka mreža daljinskog grijanja već je jedna od najvećih u Evropi i snabdijeva 440.000 domaćinstava i 7.800 poslovnih objekata. Prakse i dugogodišnja iskustva Beča, kao međunarodnog lidera u korištenju energije iz obnovljivih izvora za daljinsko grijanje, mogu poslužiti kao dobar primjer za Sarajevo.

U fokusu posjete Beču bio je i obilazak postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, koje pročišćavanjem otpadnog mulja proizvodi biogas bogat energijom. Ovo postrojenje je energetski neovisno još od 2020. godine i uspješno smanjuje emisije CO2 za 40.000 tona godišnje. Sarajevo namjerava iskoristiti ovaj resurs za proizvodnju održive energije i time iscrpiti potencijale koje posjeduje. Bečko postrojenje može poslužiti kao uzor za efikasno korištenje ovih energetskih izvora u sarajevskom PPOV Butile.

Ovaj susret predstavlja iskorak u saradnji između Beča i Kantona Sarajevo u oblasti održivog razvoja i zaštite okoliša. Planiran je nastavak saradnje kroz stručne radionice i razgovore.