BDP u RS-u u drugom tromjesečju 2,9 milijardi KM

0

Bruto domaći proizvod (BDP) u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2021. godine iznosio je dvije milijarde i 988 miliona KM i u odnosu na drugo tromjesečje 2020. godine nominalno je veći za 14,8%, a realno veći za 10,2%.

U svim područjima klasifikacije djelatnosti u drugom tromjesečju 2021. godine zabilježen je realni rast bruto dodate vrijednosti.

Najznačajniji realni rast bruto dodate vrijednosti zabilježen je u područjima: (G,H,I) Trgovina na veliko i trgovina na malo, opravka motornih vozila, motocikala; Saobraćaj i skladištenje; Djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo za 18,9%, zatim (B,C,D,E) Vađenje ruda i kamena; Prerađivačka industrija; Proizvodnja i snabdijevanje elelektričnom energijom, gasom, parom i klimatizacija; Snabdijevanje vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine za 16,3%, a od toga u području (C) Prerađivačka industrija  za 17,8%.

Navedene djelatnosti imaju dominantno učešće u strukturi BDP-a; Industrijske djelatnosti (B,C,D,E) sa učešćem u BDP od 19,3%, i Trgovina, saobraćaj i turizam (G,H,I) od 15,3%.

Bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2021. godine u poređenju sa drugim tromjesečjem 2019. godine, koja je predpandemijska godina, imao je nominalani rast od 8,1%, a realan rast od 3,6%.