BBI banka i Općina Stari Grad: Povoljna finansijska linija za privrednike

0

Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo potpisali su danas ugovor o  uspostavljanju povoljne finansijske linije za privredne subjekte sa područja Općine.

Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima i po subvencioniranoj stopi od 0,49 do 1,95 posto. BBI banka i Općina na ovaj način žele podržati privrednike i olakšati im poslovanje te pomoći održavanje i povećanje nivoa zaposlenosti.

Amer Bukvić i Ibrahim Hadžibajrić

„Općina Stari Grad u saradnji sa BBI bankom već treću godinu zaredom provodi projekat pomoći privrednicima koji posluju na području Općine i do sada je u ovu svrhu plasirano  milion i sto  hiljada KM. Sufinansiranjem dijela profitne marže od strane Općine privrednicima su omogućena veoma povoljna sredstva i moram da kažem da smo mi spremni ponuditi i više ukoliko bude zainteresovanih privrednika. Stari Grad nema neke velike industrijske centre i privredne zone ali imamo drugih potenacijala koji su uglavnom vezani za turizam i ovo je dobra prilika za biznis“, kazao je načelnik Hadžibajrić i pozvao privrednike da se obrate u BBI banku i iskoriste povoljna finansijska sredstva.

Inače, ovakve subvencionirane linije BBI banka ima i sa drugim općinama i kantonima u Federaciji BiH.

„Subvencionirane linije su dobar primjer javno-privatnog partnerstva za podršku malim i srednjim preduzećima. Cijene kapitala na tržištu za mala i srednja preduzeća se kreću u iznosu od 5- 10 posto, a sa ovakvim projektima omogućena su im sredstva po 0,49 posto za kratkoročna i 1,95 za dugoročna finansiranja. Obezbjeđenjem povoljnih finansijskih sredstava BBI banka u saradnji općinama, kantonima pomaže domaćim kompanijama da održe konkurentnost na tržištu. Za realizaciju ovog ugovora  BBI banka je obezbjedila milion i sto hiljada  KM  i pozivam sve privrednike da apliciraju za  sredstva iz ove linije“, izjavio je Bukvić.

Jedan od korisnika ovih sredstava iz prethodnih linija je  kompanija „Poričanin Tours“ koja u svom vlasništvu ima hotel „Aziza“ i pekaru „Poričanin“.

„Dobiti ovako povoljna sredstva sa minimalnim troškovima veoma je značajno za nas privrednike. Mi smo iskoristili priliku i uzeli smo finansiranje za završetak radova na hotelu „Aziza“, a drugi put za obnovu voznog parka pekare. Troškovi su zaista minimalni. Dakle, ova sredstva su kao neka pozajmica i vrlo poticajna za razvoj biznisa. Hotel „Aziza“ dobro posluje, imamo goste iz cijelog svijeta i to je bio dobar poslovni potez“, kaže Mehmed Poričanin, osnivač i vlasnik ovih kompanija.