BBI banka će zaposliti najbolje diplomante i magistre

0

Bosna Bank International (BBI) zaposlit će najbolje diplomante i magistre generacije 2015/16. Najavio je ovo danas direktor BBI banke Amer Bukvić na svečanoj ceremoniji dodjele diploma diplomantima i magistrima Univerziteta Sarajevo.

Zapošljavanje najboljih diplomanata koji su tokom školovanja dobili Zlatne značke Univerziteta nastavak je projekta koji BBI banka kao društevno odgovorna institucija provodi na jačanju ekonomije BiH.

“Čestitam svima koji su danas diplomirali i magistrirali a posebno želim da pohvalim dobitnike najvišeg priznanja Univerziteta. Nadam se da ova generacija koja danas prima diplome neće napustiti našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Mi kao banka kroz brojne aktivnosti i projekte kontinuirano radimo na tome da omogući mladim ljudima da ostanu u BiH”, kazao je Bukvić.

On je istakao da će BBI banka nastaviti projekat stipendiranja 500 studenata i đaka iz Fonda ‘Sheikh Saleh Kamel’.

“Iz ovog fonda već šestu godinu zaredom za 500 stipendista isplaćuje se 600.000 USD godišnje. Ukupno smo dali blizu 4 miliona USD za stipendije. Također, finansiramo start-up kompanije i pomažemo mladima da svoje ideje realiziraju, organiziramo Sarajevo Business Forum kako bismo privukli strane investitore. Činimo sve što smo u mogućnosti da pomognemo vama, mladim obrazovanim ljudima da pokrenete vlastiti biznis i postanete poduzetnici. Također, ovdje želim naglasti da vjerujemo i podržavamo sistem meritokratije – dajemo prednost najboljim, onima koji imaju znanje, koji ostvaruju najbolje rezultate, podržavamo stručnost. U tom kontekstu je i ova naša odluka da posao u BBI banci ponudimo najboljima“, kazao je Bukvić.

Direktor BBI banke je diplomantima i magistrima preporučio da prvih pet godina nakon završetka studija rade za privatni sektor i bave se poslovima koji su teži ali gdje se više može naučiti, jer će to znanje i iskustvo koristiti čitav život.

“Nakon toga, radite za sebe. Cilj nek vam bude poduzetništvo, da imate svoj biznis, da vi zapošljavate druge a ne da vas zapošljavaju. Neka vam model budu poduzetnici u svijetu poput Stiv Jobsa, Džek Moa, Bill Gejtsa, ili našeg Nijaza Hastora, koji je za 20 godina razvio poslovni sistem koji zapošljava 14.000 osoba u 36 zemalja, od čega 7.000 u BiH“, poručio je diplomatima Bukvić.

Za one koji se ipak odluče napustiti BiH, direktor BBI banke je savjetovao da odrede maksimalan limit od pet godina za ostanak u inostranstvu kako ne bi postali stranci u vlastitoj zemlji.

“Naravno za uspješno poduzetništvo potreban je odgovarajući ambijent. Mi kao banka smo spremni da damo svoj doprinos, a taj doprinos treba da daju svi od građana do medija i države, i da se kreira ambijent potreban za poduzetništvo. Moramo vjerovati u sebe i širiti pozitivnu priču. Morate imati u vidu da je također potrebno otkloniti mentalne barijere s ciljem objedinjavanja tržišta regiona. Ukoliko budemo djelovali kao jedno tržište, kao jedan region brže ćemo ući u EU i postati dio evropskog tržišta. To je ideja koju BBI banka promoviše putem Sarajevo Biznis Foruma“, istakao je Bukvić.

On je pozvao sve one koji imaju biznis ideju ili projekat da se jave BBI banci, a za najbolje će banka omogućiti predstavljanje investitorima na Sarajevo Business Forumu.

Direktor BBI banke najavio je ovom prilikom i posebnu liniju finansiranja sa posebnim uslovima za nastavno osoblje Univerziteta u Sarajevu, te i na taj način dati podršku intelektualcima, profesorima i akademicima. Linija će omogućiti stambeno zbrinjavanje mladih kadrova na fakultetima, te staviti na raspolaganje finansiranje za njihovo dalje usavršavanje i ostale potrebe, saopćeno je iz BBI banke.