Banke u Srbiji za devet mjeseci profitirale 865 miliona eura

0

Banke u Srbiji su prošle godine ostvarile dobit od 742,4 miliona eura, skoro dvostruko više nego godinu ranije, a za devet mjeseci 2023. već su preskočile taj rezultat.

Prema kvartalnim finansijskim izvještajima banaka za devet mjeseci ove godine 20 banaka koje posluju u Srbiji imaju zbirnu dobit od 865 miliona evra, piše Beta pozivajući se na Danas.

Rast kamatnih stopa, učinio je bankarstvo vanredno profitabilnim poslom u poređenju sa periodom kada su kamatne stope bile na istorijskim minimumima, navodi beogradski dnevnik.

Na početku 2022. godine eurobor je bio negativan,  minus 0,5 posto, dok je danas na nivou višem od četiri posto, slično kao u vrijeme svjetske finansijske krize.

Najvažniji izvor prihoda banaka ove godine su kamate. Neto prihod od kamata (prihodi od kamata umanjeni za rashode na kamate) na nivou cijelog sektora od januara do kraja septembra iznosio je više od 1,4 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija dostigli su takođe značajnih 488 miliona eura.

Ukrupnjavanje koje se odvija u bankarskom sektoru proteklih godina donelo je povećanje koncentracije aktive i profita u nekoliko najvećih banaka.