Banke u Hrvatskoj ostvarile dvostruko veću bruto dobit nego lani

0

Banke u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 5,25 milijardi kuna (oko 1,58 milijardi KM), što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani, pokazuju u utorak objavljeni podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Naime, dobit i profitabilnost banaka prošle su godine bile pod pritiskom povećanih troškova rezervacija zbog Agrokora, pa im je u devet mjeseci 2017. godine ukupna bruto dobit iznosila 2,63 milijarde kuna, što je bilo oko 47 posto manje nego u razdoblju januar – septembar 2016. godine. 

Dobit uvećana za 99,7 posto

Usporedba podataka HNB-a na kraju prvih devet mjeseci ove i prošle godine pokazuje da je dobit banaka prije oporezivanja povećana za 99,7 posto, odnosno za 2,62 milijarde kuna.

Od ukupno 23 banke, s gubitkom je u prvih devet mjeseci poslovalo šest banaka, a njihov ukupni gubitak iznosi 52,5 miliona kuna. Od toga se gotovo polovina, odnosno 22 miliona kuna, odnosi na Veneto banku, koja je u oktobru ove godine pripojena Privrednoj banci Zagreb (PBZ).

PBZ je, pak, druga banka po visini bruto dobiti i, uz Zagrebačku banku, jedina banka s više od milijardu kuna dobiti u razdoblju januar – septembar ove godine.

Najviše zaradila ZABA

Naime, najveću je dobit prije poreza u prvih devet mjeseci ostvarila Zagrebačka banka, 1,7 milijardi kuna, a slijedi PBZ s bruto dobiti od 1,1 milijardu kuna.

Nakon Zagrebačke banke i PBZ-a, po visini bruto dobiti u prvih devet mjeseci slijedi Erste & Steiermaerkische banka s 904,9 miliona kuna, a na četvrtom je mjestu Raiffeisenbank Austria sa 429,5 miliona kuna.

Obje su te banke povećale dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje, Erste za oko 200 miliona kuna, a RBA za nešto manje od sto miliona kuna.

Splitska je banka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila bruto dobit od 364,2 miliona kuna, dok je u istom razdoblju lani iskazala gubitak od 76,5 miliona kuna, a OTP banka Hrvatska bilježi rast dobiti za gotovo 140 miliona kuna, na 228,9 miliona kuna na kraju septembra ove godine. Inače, početkom maja ove godine OTP banka Hrvatska je stekla 100-postotni udjel u Splitskoj banci, koja je time postala članicom OTP Grupe.

I sedmo mjesto po visini bruto dobiti u prvih devet mjeseci ove godine drži banka u stranom vlasništvu, Addiko Bank s dobiti od gotovo 156 miliona kuna, a na osmom je banka u domaćem vlasništvu – Hrvatska poštanska banka s bruto dobiti od oko 151 milion kuna.

Hina