Banke u Evropi pooštravaju uslove za dodjelu kredita

0

Banke u eurozoni pooštrile su u drugom kvartalu uslove kreditiranja za domaćinstva i firme zbog velike neizvjesnosti i rasta cijena, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

 

Uslovi za dodjelu stambenih kredita su znatno pooštreni od aprila do juna, navele su banke u anketi ECB-a. Umjereno su pooštreni uslovi za potrošačke i druge kredite domaćinstvima.

Kao jedan od razloga za znatno strože standarde u kreditiranju kompanija, zajmodavci navode percipirani pojačani rizik i manju toleranciju rizika, pokazalo je ECB-ovo istraživanje o bankovnom kreditiranju.

Standardi kreditiranja postroženi su zbog troškova finansiranja i ograničenja bilansa u uslovima postupnog zaoštravanja monetarne politike, objašnjavaju banke.

Istraživanje je takođe pokazalo da je potražnja firmi za kreditima ponovo porasla u drugom tromjesečju, podstaknuta potrebama za obrtnim kapitalom.

Neto potražnja za stambenim kreditima smanjila se u razdoblju od aprila do juna, nakon povećanja u prva tri ovogodišnja mjeseca, dok je potražnja za potrošačkim kreditima i drugim pozajmicama za domaćinstva ponovo porasla u neto iznosu.

Za treće tromjesečje banke predviđaju uglavnom nepromijenjene strožije kreditne standarde za firme u poređenju s drugim kvartalom.

Osim toga, kako očekuju, kreditni standardi biće ponovo pooštreni i za stambene i za potrošačke kredite.

Neto potražnja kompanija za kreditima trebalo bi da se smanji od jula do septembra, prognoziraju banke, dok će potražnja za stambenim kreditima biti uglavnom nepromijenjena.

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 153 banke i sprovedeno je između 10. i 28. juna.

Izvor: SEEbiz