Banke u eurozoni planiraju postrožiti kriterije za odobravanje kredita kompanijama

0

Banke u eurozoni planiraju postrožiti kriterije za odobravanje stambenih i kredita kompanijama na kraju godine dok bi kriteriji za potrošačke kredite trebali biti ublaženi, pokazalo je u utorak istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Kriteriji za dodjelu stambenih kredita postroženi su već u trećem tromjesečju dok su oni za kredite kompanijama ublaženi. Domaćinstva su pak mogla očekivati više-manje iste uvjete za dodjelu potrošačkih i ostalih kredita kao i u proljeće.

Potražnja kompanija za kreditima i kreditnim linijama bila je u razdoblju od jula do septembra nešto veća nego u prethodnom tromjesečju, pokazala je anketa ECB-a, provedena među 146 banaka eurozone u razdoblju od 20. septembra do 5. oktobra.

Građane su pak ohrabrile niske kamatne stope i optimizam da će se stanje u ekonomiji popraviti nakon ublažavanja koronamjera pa su ovoga ljeta pokazali veći apetit za stambenim i potrošačkim kreditima.

Zajmodavci u četvrtom tromjesečju očekuju daljnje povećanje neto potražnje kompanija i domaćinstava, pokazalo je tromjesečno istraživanje ECB-a.

Uvjeti kredita koje su kompanije ugovorile u razdoblju od jula do septebra bili su nešto blaži nego u proljeće, dok su građani ugovarali stambene kredite po strožim uvjetima nego prošlog proljeća. Uvjeti potrošačkih kredita bili pak više-manje nepromijenjeni.

Istraživanje je pokazalo i da su banke u trećem tromjesečju lakše dolazile do novca, i preko depozita i preko dužničkih papira i tržišta novca. U četvrtom tromjesečju očekuju nastavak tog trenda, prenosi agencija Hina.