Banke protiv “zakona o švicarcu” u RS

0

U Palati Republike u Banjoj Luci, na poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, sinoć je održan hitan sastanak lidera vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP.

Sastanak je počeo u 19 sati, a prisustvovali su premijerka RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine i potpredsjednik DNS-a Nedeljko Čubrilović, te predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a sudionici nisu davali izjave za javnost.

Prema nezvaničnim saznanjima, razgovaralo se o Prijedlogu zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima, koji je na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Navodno, sastanak je i sazvan zbog zahtjeva „bankarskog lobija“ koji insistira da ovaj zakon ne bude usvojen u Parlamentu, piše rtvbn.com.

Postoje indicije da su intervenisale čak i međunarodne finansijske institucije u korist bankarskih interesa, pokušavajući da spriječe donošenje spornog zakona, po kojem bi krediti u CHF bili konvertovani u konvertibilnu marku.

U BiH ima više od devet hiljada korisnika ovih kredita, od čega u Republici Strskoj oko 3.800. Zbog lične nelikvidnosti, do sada su zabilježena 23 slučaja samoubistva dužnika.

Jučer započeta rasprava o Prijedlogu zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u Narodnoj skupštini bit će nastavljena danas.