Banke na istoku Evrope postaju “fabrike novca”

0

Banke u srednjoj i istočnoj Evropi postaju “fabrike novca”, ako je suditi po analizi austrijske Raiffeisen Bank International (RBI).

Kako stoji u izvještaju o profitabilnosti bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Evropi, Raiffeisenovi analitičari previđaju gotovo rekordnu profitabilnost bankarskog sektora u tom regionu, uz dvocifren povrat na kapital u srednjoj, jugoistočnoj i istočnoj Evropi.

Daleko najprofitabilnija tržišta nalaze se u Češkoj Republici i Kosovu, dok su po svome oporavku najzanimljivija tržišta Rumunije, Mađarske i Ukrajine, stoji u analizi, prenosi Poslovni dnevnik.

Dobit bankarskog sektora srednje i jugoistočne Europe za 2018. iznosi između 13 i 14 milijardi eura, a u cijelom regionu centralne i istočne Evrope više od 30 milijardi eura.

Kako se navodi u analizi, udio neprihodonosnih kredita u centralnoj i istočnoj Evropi postao je jednocifren, a u tri glavne države – Češka, Mađarska, Slovačka – spustio se na niskih 3,3 posto. U jugoistočnoj Evropi udio iznosi sedam odsto, a u istočnoj Europi 9,3 odsto.

U RBI takođe uočavaju sve veću diferencijaciju regionalnih strategija velikih prekograničnih banaka, no Češka Republika i Rumunija uz Rusiju i dalje su među glavnim tržištima velikih bankovnih grupa u centralnoj i istočnoj Evropi.

Ruskom bankarskom tržištu pogoduju konsolidacija, ponovno dvocifren povrat na kapital i stabilno poslovanje u Rusiji dobro ukorijenjenih stranih banaka.

Što se tiče austrijskih banaka, njihov tržišni udio u centralnoj i istočnoj Evropi opet je blizu rekordnih nivoa.

Potencijal za rast u jugoistočnoj i centralnoj Evropi donekle će se smanjiti, posebno u segmentu poslovanja sa stanovništvom, između ostalog zbog kočnica regulatora, naglašava se u analizi.

Raiffeisenovi analitičari podigli su očekivanja rasta za Mađarsku, Rumuniju i Ukrajinu, predviđaju solidan rast u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji te očekuju blago usporavanje rasta kredita u Češkoj Republici, Slovačkoj i Bugarskoj.