Banke kažnjene s milijardu eura

0

Antimonopolski regulatori Evropske unije kaznili su danas banke Barclays, Citigroup, JP Morgan, MUFG i Royal Bank of Scotland sa ukupno 1,07 milijardi eura zbog manipulacija i namještanja 11 valuta na spot deviznom tržištu.

Švajcarska banka UBS je oslobođena kazne od 285 miliona eura, jer je upozorila Evropsku komisiju na postojanje dva kartela, prenosi Reuters.

Agencija “Bloomberg” navodi da je Citigroup kažnjena sa 310,8 miliona eura, Royal Bank of Scotland  sa 249,2 miliona eura, a JP Morgan Chase sa 228,8 miliona eura. Barclays će platiti 210,3 miliona eura kazne, a MUFG oko 70 miliona eura.

Istražitelji su, kako je saopštila EK, utvrdili da su pojedini zaposleni u tim bankama zaduženi za spot trgovanje 11 valuta “razmjenjivali osjetljive informacije i planove za trgovanje”, prenosi agencija AP.

Oni su, kako je saopšteno, ponekad koordinisali svoje strategije preko onlajn profesionalnih čet soba.

“Spot trgovanje na deviznom tržištu je jedno od najvećih tržišta na svijetu, koje svakog dana vrijedi nekoliko milijardi eura”, navodi se u današnjem saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

“Danas smo kaznili Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, J.P. Morgan i MUFG banku, i ova odluka šalje jasnu poruku da Komisija neće tolerisati dosluhe u bilo kojem sektoru finansijskih tržišta. Ponašanje ovih banaka potkopalo je integritet sektora na uštrb evropske ekonomije i potrošača”, dodala je Vestager.

Najnovija vijest prouzrokovala je da akcije Barclaysa i RBS odmah krenu silaznom putanjom, dok su dionice UBS banke porasle, prenio je Blic.