“Bank of America” zbog Bregzita premješta sjedište iz Londona u Dablin

0

“Bank of America” izabrala je Dablin za svoj glavni poslovni centar u Evropskoj uniji u okviru priprema za izlazak Velike Britanije iz 28-članog bloka 2019. godine.

Kako javlja agencija “Blumberg”, banka će preseliti neke poslovne pozicije iz Londona u irsku prijestonicu i druge gradove širom regiona, saopštila je BofA, koja već ima potpunu dozvolu za rad u Dablinu, prenosi Ekonomski Online.

London je procvjetao kao centar globalnih finansija, dijelom i zato što firme sa sjedištem u britanskoj prijestonici imaju pravo da posluju širom 28 zemalja članica EU.

Međutim, nakon Bregzita, britanske banke, kao i firme sa sjedištem u Londonu iz SAD-a, Japana i drugih zemalja koje nisu članice EU, gube ovaj “pasoš” i možda će morati da kanališu svoje poslovanje preko poslovnih jedinica u tom bloku.

“Dok čekamo dalja pojašnjenja u vezi sa pregovorima o Bregzitu, obavljamo sve neophodne pripreme kako bismo opsluživali naše klijente bez obzira na to kako će pregovori biti zaključeni”, rekao je Brajan Mojnihan, glavni izvršni direktor BofA.

Dablin je popularna destinacija – pored Frankfurta – među kompanijama, koje se bave finansijskim uslugama, a koje nastoje da obezbijede nesmetan pristup tržištu EU poslije Bregzita.

Prednosti Dablina kao izabrane lokacije BofA, po “Blumbergu” predstavljaju: engleski jezik, niske poreske stope i slični zakoni i propisi kao u susjednom Ujedinjenom Kraljevstvu.