Banjaluka: Za oporavak privrednih subjekata 22,4 miliona eura

0

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske potpisala je danas u Banjaluci ugovore sa Sberbankom i Novom bankom u okviru projekta koji realizuje sa Svjetskom bankom, namijenjenog pružanju podrške oporavku preduzeća pogođenih pandemijom virusa korona.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Republike Srpske Dražen Vrhovc rekao je da je 22,4 miliona eura od danas na usluzi privrednicima.

“Riječ je o aranžmanu koji sadrži dvije komponente, od koje jedna pripada IRB-u, a druga Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske”, naveo je Vrhovac.

On je napomenuo da su u okviru prve komponente formirane dvije ciljne grupe, te da je jedna posvećena mikro malim i srednjim preduzećima, čiji prihodi su pali za više od 20 odsto u drugom kvartalu 2020. godine u odnosu na 2019. godinu.

“Druga ciljna grupa su mikro mala i srednja preduzeća u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama u Republici Srpskoj”, rekao je Vrhovac.

Prema njegovim riječima, izlazna kamatna stopa je ukupno 1,3 KM, dok konačnu kamatnu stopu privrednici dogovaraju sa partnerima IRB-a – Sberbanka i Nova banka.

Vrhovac je pojasnio da će plasman kredita biti realizovan na period od tri do 12 godina, te do milion eura po jednom korisniku.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da se druga komponenta, koja je pripala ovom ministarstvu, odnosi na privredne subjekte iz nadležnosti ovog resora Vlade Republike Srpske.

“Ovi privrednici imaju mogućnost da kroz ova sredstva obezbijede nabavku nove tehnologije i opreme”, rekao je Petričević.

On je napomenuo i da je u ovu svrhu rebalansom republičkog budžeta izdvojeno tri miliona KM, za podsticaje privrednicima, te da će ukupna podrška po osnovu nabavke tehnologije i opreme za ovu godinu biti sedam miliona KM.

Predsjednik Uprave Nove banke Siniša Adžić izrazio je zadovoljstvo što ova banka u saradnji sa IRB-om i svjetskom bankom u prilici da otvori novu mogućnost za pružanje podrške obnovi i razvoju biznisa, koji su pogođeni pandemijom virusa korona.

Član Uprave Sberbanke Banjaluka Slobodan Zrilić napomenuo je da je dio ovog programa i podrška preduzećima koji u svom poslovanju poštuju principe održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja.

Srna