Banjaluka: Uhapšen Siniša Macan, bivši direktor IDDEEA

0

Jutros je u Banjaluci uhapšen bivši direktor Agencije za identifikacione dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Siniša Macan.

“Osumnjičeni Macan, bivši direktor Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, osumnjičen je za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora poduzeća Muehlbauer, za učestvovanje u izradi osobnih dokumenata za građane Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navedenim nezakonitostima, navedenom poduzeću omogućeno je da dobijanjem navedenog posla i formiranjem i određivanjem cijene dokumenata, stekne nezakonitu imovinsku korist.

Vrijednost navedenog ugovora veća je od 100.000.000 KM. Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA i partnerskim agencijama, provelo je dugotrajnu i temeljitu istragu cjelokupnog procesa, te prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenog Macana.

“Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA jutros su, prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH, na području Banjaluke lišili slobode lice čiji su inicijali S.M. zbog sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranje novca”, saopšteno je iz Sipe.

U okviru ove akcije, policijski službenici Sipe pretresaju dva stambena objekta koja koristi osumnjičeno lice radi pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Osoba lišena slobode biće privedena u službene prostorije Sipe, gdje će biti kriminalistički obrađena, nakon čega će, shodno uputstvima

Na adresi u Gundulićevoj ulici u Banjaluci, u zgradi gdje Macan živi, komšije ne znaju ništa. Kako izvještavaju  “Nezavisne novine” sa lica mjesta na interfon stana u kojem Macan živi niko se ne javlja. Radnik u jednom od susjednih lokala rekao je da ništa neuobičajeno nije primijetio. “Ovdje sam od sedam sati. Vidio sam samo jednog policajca, koji je iz zgrade izašao, ali ne znam da li je to u sklopu ove akcije”, rekao je taj radnik. Čak i Macanove komšije kažu da su iznenađene. Niti su vidjeli policiju, niti šta znaju.

“Da, on ovdje živi, u našoj zgradi. Ali ja pojma nemam ni da li su ga uhapisili, ni kada. Nikakve buke nije bilo”, rekla je Nezavisnim jedna Macanova komšinica.