Banja Luka daje besplatne građevinske dozvole

0

Banja Luka je uvela novu olakšicu za svoje građane – besplatne građevinske dozvole u okviru mjera podrške, po čemu je jedinstven grad u Evropi.

Odluka o subvencijama naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta i rente za individualne stambene objekte, koju je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković, u četvrtak je stupila na snagu.

Ovom odlukom definisano je da pravo na subvenciju ostvaruje vlasnik odnosno investitor za individualni stambeni objekat čija je bruto građevinska površina do 200 metara kvadratnih.

Subvencija se utvrđuje u visini ukupne vrijednosti obračunatih troškova uređenja građevinskog zemljišta i rente, u rješenju Odjeljenja za komunalne poslove, prenijela je eKapija.

Naime, troškovi uređenja i renta, za individualni stambeni objekat, iznose u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi parcela na kojoj se planira graditi objekat, od oko 35 KM po metru kvadratnom korisne površine objekta za šestu zonu do oko 200 KM po metru kvadratnom korisne površine objekta za posebnu zonu.

Imajući u vidu sve gore navedeno za individualni objekat, do 200 metara kvadratnih bruto građevinske površine, okvirni troškovi, odnosno ušteda bi bila od 7.000 KM do 40.000 KM, u zavisnosti od zone u kojoj se planira graditi objekat.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka, među kojima i ova o besplatnim građevniskim dozvolama. Protekle sedmice riješen je ovaj problem i počela je objava odluka koje su tri mjeseca bile na čekanju.