Bajra negira nepravilnosti pri izvozu mesa u Tursku

0

Ured za veterinarstvo obustavio je izdavanje certifikata za dva izvoznika mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku, javila je BHT1.

U kompaniji Bajra, za koju su mediji naveli da je zloupotrijebila izvoz mesa u Tursku negiraju nepravilnosti, tvrdeći da se radi o podvali, jer stoku, kako navode, otkupljuju od bh. poljoprivrednika i rade po procedurama.

– S obzirom da je naš objekt pod veterinarskim nadzorom sve procedure oko prijema stoke, pakovanja i certificiranja vršene su pod punim nadzorom. U samoj proceduri nije bilo mogućnosti niti potrebe za bilo kakvim krivotvorenjem – naveli su iz Bajre.

Kantonalni veterinarski inspektor Mustafa Zorlak tvrdi da nijedno grlo stoke koje je ušlo u Bajru nije zaklano a da nije razduženo u odjeljenju za registraciju Agencije za kretanje životinja.

– Imam uputstvo gdje je meni kao instruktoru naloženo da brojeve certifikata za izvoz u Tursku obustavim do daljnjeg, dok se procedura ne dovede do kraja – kazao je Zorlak i nepomenuo da treba imati da je on zadužen za nadzor unutra objekta, a šta se dešava ispred i iza ne zna.

Kontrola nadležnih institucija i dalje traje.