Bajden najavio da će potpisati zakon o zabrani TikToka

0

Američki predsjednik Džozef Bajden podržao je zakon koji bi mogao da dovede do zabrane TikTok-a u SAD i dodao da će potpisati predloženi zakon ako ga Kongres usvoji.

Prijedlog zakona juče je jednoglasno odobrio Komitet za energetiku i trgovinu američkog Predstavničkog doma, prenio je AP.

U prijedlogu zakona se kineska kompanija “ByteDance” poziva da se odrekne vlasništva nad TikTok-om ili će se, kako se navodi, suočiti sa zabranom u SAD.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson takođe podržava prijedlog zakona i nagovijestio je da će se uskoro glasati o njemu u donjem domu američkog Kongresa.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp, vjerovatno republikanski kandidat za predsjednika, poručio je ranije da se protivi zabrani TikTok-a jer bi to, kako je naveo, pomoglo rivalskoj platformi – Fejsbuku.

Američki Federalni istražni biro (FBI) upozorio je ranije da postoji opasnost od toga da vlasnik TikToka “ByteDance” dijeli privatne podatke korisnika sa kineskom vladom, međutim čelnici platforme negirali su optužbe, dodavši da to ne bi uradili čak i ukoliko bi im bilo zatraženo, prenio je Tanjug.