Jašarević: Oporavak rudnika i razvoj elektroenergetskog sektora strateške aktivnosti EPBiH

0

Oporavak rudnika, redovna opskrba električnom energijom i razvoj elekroenergetskog sektora samo su neke od strateških aktivnosti koje provodi Elektroprivreda BiH, izjavio je generalni direktor ove kompanije Bajazit Jašarević u intervjuu za Faktor.

On je istakao da je EPBiH u prvih šest mjeseci 2016. godine proizvela 3.289,4 GWh, što je 91,6 posto ostvarenja u odnosu na elektroenergetski bilans za ovu godinu. Od toga je u hidroelektranama proizvedeno 821 GWh, što je 97,2 posto ostvarenja iz bilansa, i 2.468 GWh iz termoelektrana, što je 89,9 posto ostvarenja bilansa.

– Isporuka uglja prema termoelektranama je bila na nivou bilansom planiranih količina uglja i za 11 posto je veća od isporuka uglja u istom periodu 2015. godine. Ukupne količine uglja na depoima termoelektrana su veće za oko 200.000 tona uglja zbog otežanog plasmana električne energije, koji je posljedica niskih cijena struje u prvom polugodištu 2016. godine. Posebno je važno da je u prvoj polovini 2016. došlo do povećanja proizvodnje u svim rudnicima uglja koncerna. U odnosu na isti period 2015. godine, proizvodnja Rudnika Kreka je veća za 189.000 tona ili 23,4 posto, Rudnika Đurđevik za 48.000 tona ili 20,1 posto, Rudnika Kakanj 22.000 ili 4,6 posto, Rudnika Breza oko 5.000 tona ili 1,8 posto, Rudnika Zenica 4.500 tona i 3,5 posto, te Rudnika Bila 338 tona ili 36 posto. Unatoč raznim negativnim okolnostima, EPBiH je ostvarila dobit u prvom polugodištu od 3,71 milion KM i očekujemo da će ovu godinu završiti pozitivnim rezultatom – istakao je Jašarević.

Međutim, unatoč povećanoj proizvodnji u rudnicima Jašarević kaže kako još nije došlo do značajno bolje finansijske situacije zbog teškog naslijeđa i enormno velikih obaveza rudnika iz prethodnih godina.

– Od rudnika uglja pozitivno posluje Rudnik Gračanica, a Rudnik Đurđevik je na granici pozitivnog poslovanja. Ovo su usaglašeni rokovi između rudnika, uprave EPBiH, resornog ministarstva i Vlade FBiH i uvažavaju teško tehnološko stanje u svim rudnicima sa posebnim akcentom na zaostatak u otkrivcima, površinskim kopovima i nepripremljenosti jamskih otkopnih polja – izjavio je Jašarević.

Elektroprivreda BiH dosad je u prvom kvartalu izvezla 44 miliona KM vrijednosti električne energije, u drugom kvartalu 29,8 miliona KM.

– U cijelosti smo ispunili obaveze iz dugoročnih ugovora o isporuci električne energije, a kratkoročne isporuke su manje samo za 1,9 posto u odnosu na plan. Pojavili su nam se određeni viškovi zbog smanjenja potrošnje unutar FBiH. Zato smo odlučili da, unatoč niskim cijenama na tržištu, do kraja godine sve viškove energije prodamo na tržištu regije i time osiguramo pozitivno poslovanje EPBiH – pojašnjava Jašarević te dodaje da je plan EPBiH je da u drugom polugodištu ove godine ostvari proizvodnju u skladu sa bilansom u cijelosti.

– Ovaj plan je moguće ostvariti zbog uspješnog oporavka proizvodnje uglja u rudnicima. Budući planovi se zasnivaju na povećanju proizvodnje u našim postojećim elektranama, ali i na odlučnoj realizaciji izgradnje zamjenskih blokova u termoelektranama i izgradnji novih hidroelektrana i vjetroelektrana. Očekujemo da je poremećaj cijena na tržištu električne energije kratkoročan – kaže Jašarević.

Upitan za planove za Blok 7 i Blok 8, Jašarević je izjavio da sredinom augusta očekuje dolazak predstavnika banke za konačan dogovor oko sljedećih koraka do potpisivanja ugovora u novembru ove godine.

– Rok je vrlo kratak, ali smo pri samom kraju procedure ugovaranja. Što se tiče Bloka 8 TE u Kaknju, u fazi smo izvršene ponovne revizije idejnog projekta i zadatka s ciljem konačne provjere zaliha uglja, tehnologije i veličine bloka, uvažavajući obaveze BiH prema Evropskoj energetskoj zajednici – pojasnio je Jašarević.