Bafet prodao još milion dionica u kineskom proizvođaču električnih vozila

0

Berkshire Hathaway kojim upravlja američki investitor Voren Bafet objavio je da je prodao još 1,1 milion dionica BYD-a, u prijavi na berzi u Hong Kongu u ponedjeljak.

Prodaja dionica, koja je obavljena u prvoj sedmici 2023, predstavlja sedmo po redu Berkshireovo smanjenje udjela u kineskom proizvođaču električnih vozila od avgusta.

Berkshire Hathaway je prvobitno kupio svoj udio u BYD-u 2008. godine, kupivši 225 miliona dionica za oko 232 miliona dolara. Krajem 2021. Berkshire je posjedovao oko 21% BYD-a, prema regulatornim dokumentima Hong Konga, vrijednih više od 7 milijardi dolara na svom vrhuncu prošle godine, prenio je Investitor.me.

Sada Bafet ostvaruje profit jer kompanija doživljava veliki uspjeh u Kini sa svojim pristupačnim cijenama električnih i hibridnih vozila. U 2022. BYD je prodao skoro 2 miliona vozila i nadmašio Teslu po obimu prodaje na kineskom tržištu.

Uzimajući u obzir svu prodaju dionica Berkshire Hathawaya u BYD-u koja je počela u avgustu 2022, konglomerat sada posjeduje 153,3 miliona akcija, što predstavlja udio od 13,97%. Taj udio trenutno vrijedi nešto manje od 4 milijarde dolara.

Bafetova prodaja dionica uticala je na cijenu dionica BYD-a posljednjih mjeseci, ali dionice i dalje znatno nadmašuju konkurente električnih vozila poput Nioa, XPenga i Tesle. Snaga se može pripisati brzom rastu kompanije i njenoj sposobnosti da zaobiđe usporavanje proizvodnje povezano s nedavnim talasima infekcija COVID-19, ocjenjuje Markets Insider.

Dionice BYD-a pale su za oko 1% na trgovanju u ponedjeljak poslijepodne.