Bacanje hrane u Sloveniji poraslo lani na 68 kg po stanovniku

0

Prosječan stanovnik Slovenije bacio je lani 68 kilograma hrane, jedan kilogram više nego 2019, od čega je 40 posto i dalje bilo jestivo.

Ukupna količina bačene hrane u Sloveniji iznosila je prošle godine 143.570 tona, što je za dva posto više u odnosu na 2019, objavio je Zavod za statistiku, a prenosi agencija STA.

Domaćinstva i trgovine prehrambenim proizvodima povećali su lani količinu bačene hrane, dok su proizvođači hrane, ketering kompanije i firme u djelatnosti služenja hrane smanjile ovu vrstu otpada.

Domaćinstva su proizvela lani 52 procenta ukupnog otpada od hrane, ili sedam odsto više nego 2019, godine, a prodavnice hrane su generisale 11 posto ovog otpada, odnosno za šest procenata više nego godinu ranije.

Sa druge strane, proizvođači hrane su prošle godine u ukupnom ovom otpadu imali udio od sedam procenata, što je pad od 10 posto na godišnjem nivou, a udio keteringa i firmi koje se bave usluživanjem hrane je smanjen za četiri odsto na 30 procenata.

Istovremeno, udio jestive hrane u ukupno bačenoj količini povećan je za jedan procentni poen na 40 posto, prema Zavodu za statistiku.

Većina bačene hrane je anaerobno prerađena u pogonima za biogas, skoro 47 posto, ili aerobno u fabrikama đubriva (31%).

Oko dva odsto otpada od hrane obrađeno je na drugi način – spaljivanjem ili ponovnom preradom u rafinerijama nafte.

Količina bačene kompostne hrane povećana je 2020. za gotovo 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je količina otpada koji se prerađuje u pogonima za proizvodnju biogasa bila manja za pet procenata, dodaje slovenačka novinska agencija.