Azijske luke najprometnije i u 2023, na svjetskoj ljestvici prvi put i Ploče

0

Kontejnerske luke u istočnoj i jugoistočnoj Aziji potvrdile su primat na svjetskoj ljestvici u 2023. godini, pokazao je izvještaj Svjetske banke i S&P Globala, a na svjetsku kartu upisale su se, uz Rijeku, i hrvatske Ploče.

Azijske luke zauzele su čak 13 mjesta među 20 najbolje plasiranih na svjetskoj ljestvici, pokazuje četvrti godišnji izvještaj Svjetske banke i S&P Globala.

Izvještaj obuhvata ukupno 405 luka širom svijeta koje su lani imale minimalno 24 pristajanja s mehanizmom evidencije radnog vremena unutar godinu dana.

Prvo je mjesto ponovo je zauzela kineska luka Yangshan, a drugo omanska luka Salalah. Kolumbijska luka Cartagena popela se na treće mjesto, a marokanski Tanger-Mediterranean, najveća luka na Mediteranu, zadržao je četvrtu poziciju. Na petom je mjestu malezijska luka Tanjung Pelepas.

Samo se jedna europska luka, španjolski Algercias, svrstala među 20 najprometnijih na ljestvici Svjetske banke i S&P Globala.

Na popis se prvi puta ‘probila’ i hrvatska luka Ploče, zauzevši 206. mjesto među ukupno 405 luka. Luka Rijeka nalazi se pak na 400. mjestu. U 2022. bila je na 334. mjestu na ljestvici koja je obuhvatala ukupno 348 luka. (Hina)