Autoput na Paneuropskom koridoru Vc prioritet

0

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić razgovarao je jučer u Sarajevu sa zamjenikom ministra vanjske trgovine  i vanjskih poslova Mađarske Magyar Levente i mađarskim veleposlanikom u BiH Márton Kovácsom, piše Večernji list.

Kako je na početku sastanka zamjenik ministra Dalipagić istakao, za Bosnu i Hercegovinu od velikog je značaja povezivanje sa svim zemljama svijeta, regiona, a posebno sa zemljama iz Europske unije kojoj Mađarska i pripada.

„Želim istaći da naše Ministarstvo intenzivno radi na povezivanju sa drugim zemljama na području prometa, odnosno kroz njegove razne vidove, bilo da govorimo o cestovnom, željezničkom, zračnom ili pak vodnom prometu, bilo da se radi o prijevozu putnika ili roba, te u povezivanju na polju informacijskih sustava i komunikacija.

Jedan od najznačajnijih i najprioritetnijih projekata za BiH jeste autoput na Paneuropskom koridoru Vc: Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče, čime ćemo biti uključeni u glavnu europsku prometnu mrežu, te globalni europski društveni i ekonomski sustav.“

Zamjenik ministra vanjske trgovine i vanjskih poslova Levente naglasio je da su BiH i Mađarska puno bliže jedna drugoj nego što se misli.

„Siguran sam da će upravo u području prometa naše dvije zemlje učiniti veliki iskorak. Nema pretjerivanja ako kažem da smo počasni susjedi, jer nas dijeli svega 70 kilometara. Isto tako planirano je da u naredne dvije, odnosno dvije i pol godine  unaprijedimo zračni promet. “

Obje strane su se složile da postoji veliki interes za uspostavu zračne linije između BiH i Mađarske, što bi dovelo do značajne suradnje u području turizma, a time i bolje gospodarske suradnje dvaju zemalja. Mađarska vlada ponudila je da sudjeluje u troškovima linije, čime su pokazali svoju spremnost samoodrživosti linije.

„Nakon Tuzle, koja ostaje naše glavno sjedište u BiH, plan nam je uspostava zračne linije i iz Sarajeva koje je za nas bitno odredište. Nakon toga zainteresirani smo i za ulaganje u sarajevsku zračnu luku“, pojasnio je direktor tvrtke Wizz Air József Ujhelyi.

Pored zračne luke u Tuzli i Sarajevu tvrtka Wizz Air u budućnosti planira povećati svoju prisutnost na bh tržištu, što bi značilo i njihovo širenje na mostarsku zračnu luka.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi BiH i Mađarske zamjenik ministar Dalipagić i sugovornici su  pozdravili dobre političke odnose dvije zemlje i izrazili spremnost za razvoj suradnje na svim poljima.