Lasić: Nastavak izgradnje koridora Vc, novac stiže iz međunarodnih institucija

0

U 2015. godini nastavljena je izgradnja lokalnih prometnica i uređenja deponija na svim poddionicama na Koridoru 5C koje su već bile u izgradnji, dok je u ovoj godini planirana priprema i izgradnja dionica kroz više paralelnih aktivnosti, rekao je danas u Mostaru federalni ministar prometa i komunikacije Denis Lasić, predstavljajući rezultate rada tog ministarstva u posljednjih 13 mjeseci.

Dodao je kako je u decembru prošle godine potpisan ugovor o zajmu za izgradnju dionica autoceste Počitelj – Buna, kao i nastavak izgradnje dionice Zenica jug – Zenica sjever u vrijednosti od 80 miliona eura.

Lasić je dodao da se u proteklih pet mjeseci intenzivno radilo na osiguranju dodatnih sredstava za nastavak izgradnje. Većina sredstava dogovorena je s međunarodnim financijskim institucijama, odnosno postavljen je kredibilan okvir za zatvaranje financijske konstrukcije vrijedan 892 miliona eura.

Tako je u 2016. godini planirana priprema i izgradnja dionica na koridoru 5c kroz više paralelnih aktivnosti, kao što su nastavak izgradnje dionice Drivuša- Klopče iz sredstava Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj, početak izgradnje dionice Zvirovići-Međugorje Počitelj, nastavak aktivnosti za građenje dionice Zenica sjever (ulaz u tunel Zenica), odnosno dionice Mostar jug – Buna…

Ministar Lasić je iznio i podatak da je Vlada FBiH donijela odluku o modelu realizacije projekta izgradnje dionice autoceste Konjic – Mostar Sjever na koridoru 5c kojim je utvrđena trasa prema idejnom riješenju koje prolazi dolinom Bijela i kroz planinu Prenj u dužini od 35,16 kilometara između Konjica (petlja Ovčari) i Mostara Sjever (petlja Vrapčići).

Govoreći o magistralnim i lokalnim cestama, Lasić je kazao kako se radilo na njihovoj sanaciji i rekonstrukciji, ali i na izgradnji. U ovoj godini u toj se oblasti planiraju završiti radovi na izgradnji ceste M18 dionica Kladanj – Podpaklenik, prevoj Karaula, a, uz ostalo, planirano je ugovaranje radova na Sarajevskoj obilaznici LOT 2C Briješće – spoj na Ulicu Safeta Zajke i provođenje tendera i ugovaranje ostalih radova na cesti Neum – Stolac, dionica Kiševo – Bročanac.
Isto tako, u pripremi su strateški dokumenti za razvoj cestovne infrastrukture i novu kategorizaciju cesta.

Među najvažnijim aktivnostima u 2016. planirana je realizacija kvalitetnije kontrole emisije ispušnih plinova cestovnih motornih vozila. Planirano je uvođenje obveznog Eko testa za motorna vozila na način kako se to vrši u zemljama EU.
Što se tiče željezničkog prometa u toku su radovi na rekonstrukciji dionice Bradina – Sarajevo dužine 41 kilometar, a rok za završetak radova je august 2016. godine. Tom bi se rekonstrukcijom završila obnova južnog pravca željezničkog koridora 5C, gdje je dionica Čapljine – Granica s RH – Bradina završena početkom 2014. godine.

Kada je u pitanju zračni promet, u ovoj godini Sektor za upravljene, razvoj i izgradnju aerodroma, zrakoplovne infrastrukture i avioprevoznike je u skladu s planom realizirao proceduru za transfere međunarodnim aerodromima Mostar i Tuzla od po 2 miliona maraka. Zahtjev za namjenskim sredstvima je uputilo i JP Aerodrom Bihać u iznosu od također 2 miliona i Vlada FBiH će donijeti odluku o usvajanju programa utroška sredstava, s ciljem razvoja infrastrukture i bolje povezanosti ovog dijela FBiH.