Austrijski privrednici u Tuzli: Traže partnere i dobavljače u BiH

0

Trgovinski odjel austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Kantonalom privrednom komorom Tuzla (KPKT), organizirao je danas susret austrijskih privrednika s privrednicima s područja Tuzlanskog kantona.

Predstavnici šest austrijskih kompanija iz oblasti namjenske, metalne i mašinske industrije te logistike razgovarali su s domaćim kompanijama iz spomenutih oblasti s ciljem pronalaska dobavljača i zajedničkih ulaganja u TK, prenijela je agencija Fena.

Predsjednik KPKT Nedret Kikanović izrazio je zadovoljstvo odzivom bh. firmi, ističući da ih je 16 koje danas učestvuju na ovom susretu, odnosno koje su zainteresirane za saradnju sa Austrijom.

Mišljenja je da je veoma značajno što austrijske kompanije traže dobavljače s ovog područja, naglasivši da je austrijska privreda najveći investitor na području TK.

Dodao je da su neke od razvijenih bh. kompanija koje su danas učestvovale na ovim susretima TMD i Livnica iz Gradačca, TTU Energetik i Deling iz Tuzle, Unis Tok iz Kalesije i sl.

– Predstavnici značajnih kompanija iz metalskog sektora su tu, i imaju priliku da s austrijskim partnerima pronađu tržište za plasiranje svojih proizvoda – kazao je Kikanović.

Predstavnik Trgovinskog odjela austrijske ambasade u BiH i Advantage Austrija Elvir Delić napominje da je Advantage Austrija zastupnik svih austrijskih kompanija u BiH.

Po njegovim riječima, od šest austrijskih kompanija koje su danas prisutne na ovim susretima njih četiri traže dobavljača iz BiH, iz oblasti metalne struke.

Navodi da se ovakvi događaji organiziraju redovno s ciljem ostvarivanja kontakata i uspostavljanja saradnje austrijskih i bh. kompanija.

Kako je ranije najavljeno, susretima prisustvuju Rollo Transportgeräte und Förderanlagen Ing. Franz Teufel GmbH (traže dobavljače iz metaloprerađivačke industrije), Rail Cargo Logistics – Austria GmbH (nude usluge logistike), Cargo Partner GmbH (nude usluge logistike), Pinnczolitsch GmbH – liveni proizvodi (traže kupce, dobavljače i zastupnike u BiH), Technoalpin Austria GmbH (traže kontakte sa skijalištima – topovi za osnježavanje te građevinskim firmama radi zajedničkog nastupa), Luxaria e.U. (traže kontakte sa dobavljačima iz metaloprerađivačke industrije) i EIB – DesignEnginering (traže kontakte sa dobavljačima iz metaloprerađivačke industrije).