Austrijski gigant koji ima pogone i u BiH zatvara tvornicu u Hrvatskoj

0

Multinacionalna kompanija Boxmark Leather nakon šest godina obustavila je proizvodnju u svom pogonu u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda, a 259 zaposlenih radnika ostat će bez posla.

U pogonu u Gornjoj Vrbi trenutno se obavljaju samo još završni radovi vezani uz demontažu strojeva i opreme. Kao glavni razlog za donošenje odluke o zatvaranju pogona u firmo navode poremećene opskrbne lance i nestašice komponenti za osobna vozila, prije svega čipova i poluvodiča, zbog čega je drastično smanjen obujam proizvodnje u automobilskoj industriji u 2021. godini nakon ionako vrlo loše 2020. godine uslijed pandemije Covida-19.

– Stanje dodatno pogoršava činjenica da pojedini dobavljači za automobilsku industriju, zbog niskih marži i nepokrivenosti troškova proizvodnje, propadaju pa se ni u 2022. godini ne očekuje primjetni oporavak. Stoga je odlučeno da se krajem studenog ove godine zatvori izdvojeni pogon u Gornjoj Vrbi, a u skladu s planom uravnoteženja proizvodnih kapaciteta s trenutnim i budućim potrebama tržišta, pri čemu će se „Boxmark Leather“ d.o.o. u budućnosti usredotočiti na programe s većom dodanom vrijednošću – odgovorio je Marijan Batina iz General Executive Centra smještenog u Trnovcu Bartolovečkom za Večernji list.

Poručuju kako je donošenje odluke o zatvaranju izdvojenog pogona Gornja Vrba bilo iznimno teško, ali neizbježno, kako bi se provelo restrukturiranje poslovanja i time osiguralo i opstanak daljnjeg poslovanja.

Pogon kod Slavonskog Broda trenutno još zapošljava 148 radnika, koji su na otkaznom roku, ali niko od njih nije prihvatio ponudu za nastavak radnog odnosa u drugim pogonima ove tvrtke u Hrvatskoj, u Trnovcu i Zlatar Bistrici. Jedan od razloga su, vjerojatno, i niske plaće.

Podsjetimo da Boxmark ima pogone i u BiH, tačnije u Maglaju.