Austrijanci žele ulagati u Srebrenicu: Mljekara prva na radaru

0

U ponedjeljak je u Srebenici boravio austrijski ambasador u BiH Martin Pamer, koji je prilikom posjete rekao da je njegov cilj da povezuje investitore iz Austrije s privrednicima u Srebrenici. Dva dana nakon posjete, prvi zainteresovani investitor stigao je u ovaj grad.

Austrijski investitori zainteresovani su za ulaganje i unapređenje pet segmenata tržišne proizvodnje u Srebrenici. 

Od tih ekonomskih projekata imamo mljekaru, mesaru, drvnu industriju, banju Guber i energetsku efikasnost sa solarnim panelima. To je pet tržišta gdje smo indetifikovali da postoje potencijali – navodi Alexander Petritz, iz Instituta za planski razvoj.

Najviše interesa trenutno ima za otvaranje mljekare u Srebrenici, javila je Federalna televizija.

Kako je istakao Helmut Unterweger, predstavnik bečke firme Vidasus, oni vide veliki potencijal u ovoj regiji i što se tiče mliječnih prooizvoda i što se tiče lokalne radne snage – stvorili bi mnogo radnih mjesta, a u nekom budućem vremenu ti produkti bi išli na tržište EU-a.

Za sve će trebati i pomoć lokalne zajednice, pa je načelnik Mladen Grujičić obećao da će Opština doprinijeti da bi sve bilo spremno za otvaranje mljekare: “Ono što mi moramo da odradimo za njih jeste da pripremimo ljude za jednu takvu proizvodnju.”

Investitori su obišli i banju Guber, upoznali se sa njenim potencijalima, a plan je da se upravo u Austriji pronađe investitor za pokretanje rada banje. Naime, postoje austrijske firme koje su zainteresovane za ponovno pokretanje srebreničkog bisera.