Austrija planira olakšice za kompanije koje će zapošljavati domaće radnike

0

Austrijska vlada usvojila je u utorak nove propise koji će domaćim radnicima osigurati prioritet pri zapošljavanju u odnosu na potencijalne doseljenike iz drugih zemalja Evropske unije.

Austrija već godinama bilježi pojačani priliv inozemnih radnika na tržište rada, posebno iz siromašnijih susjednih zemalja na istoku Evrope, zahvaljujući znatno višim plaćama i socijalnim pravima. 

Stoga je vlada u Beču odlučila od jula na tri godine prepoloviti troškove rada kompanijama koje budu otvarale nova radna mjesta i zapošljavale austrijske građane koji žele promijeniti posao ili su registrirani na uredu za zapošljavanje, prenijela je Hina.

Za tu će se olakšicu moći kvalificirati i kompanije koje zaposle radnike sa svjedodžbom austrijskih obrazovnih institucija i visoko kvalificirane radnike iz trećih zemalja s posebnom radnom dozvolom.

Osim austrijskih državljana, prioritet pri zapošljavanju imat će i državljani ostalih zemalja Evropske unije, već nastanjeni u Austriji. Mjere će koštati dvije milijarde eura a ciljaju na otvaranje 160 hiljada novih radnih mjesta, saopćili su iz vlade.

“To nema nikakve veze s neprijateljstvom prema strancima. Ne zanima me rodni list ali želim riješiti problem s kojim se u Austriji suočavamo”, kazao je u poruci na Facebooku austrijski kancelar Christian Kern.

Dodao je i kako je uvjeren da će Evropska komisija odobriti njihov plan. Reuters pak napominje da bi im u Briselu mogli spočitnuti kršenje načela slobodnog protoka ljudi.

Austrija inače spada među zemlje s najnižim stopama nezaposlenosti, od samo 5,7 posto prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO). Broj nezaposlenih ipak stalno raste u kontekstu posustajanja privrednih aktivnosti.