Austrija i dalje investitor broj jedan u BiH

0

Bosna i Hercegovina po značaju je 43. izvozni partner za Austriju, dok po uvozu zauzima 35. mjesto, kazali su Feni iz Trgovinskog odjela Ambasade Austrije u BiH.

Republika Austrija prema podacima Centralne banke BiH u 2015. godini s 2,49 milijardi KM investitor je broj jedan u BiH, te se nalazi ispred Srbije, Hrvatske, Ruske Federacije i Slovenije.

Prema informacijama za devet mjeseci 2016. investirani iznos se povećao za neto deset miliona eura.

U BiH, po navodima Trgovinskog odjela, do sada je investiralo ili u njoj posluje oko 200 austrijskih kompanija, od čega je jedna trećina investirala u proizvodnju.

Navode da su austrijske kompanije zadovoljne, prije svega, geografskim položajem, ali i kvalitetnom radnom snagom.

– Primijećeno je da su uposlenici u kompanijama veoma dobro obrazovani, te da vladaju stranim jezicima. Prednosti u BiH svakako se ogledaju i kroz nižu cijenu rada od cijena, naprimjer, u Evropskoj uniji, kao i zemljama regije, te u tome da su troškovi radne snage veoma konkurentni u odnosu na te zemlje – rekli su iz Trgovinskog odjela.

Istovremeno, dodaju, prednost se može iskazati i kroz načelno zadovoljstvo poreznim i carinskim režimom u BiH, odnosno ugovorima o slobodnoj trgovini, koju BiH ima s nekoliko zemalja.

Oblasti koje  treba unaprijediti su zakonodavstvo i sudski sistem, odnosno njihovo nesmetano i brže funkcioniranje nego što je to sada slučaj.

Također, naglašavaju, određene političke i ekonomske nestabilnosti u ovom trenutku ne doprinose razvoju bolje investicione klime.

Dodaju i da BiH, između ostalog, mora ubrzati izgradnju saobraćajne infrastrukture, te pojednostaviti i ubrzati administrativne procedure za kompanije koje ovdje žele poslovati.

Trgovinska razmjena BiH i Austrije u 2016. iznosila je 834.827.809 eura. Austrija je u 2016. uvezla robu i usluga u visini od 480.941.362 eura iz BiH ili 4,3 posto više u odnosu na 2015. godinu, dok je BiH uvezla iz Austrije robe i usluga u vrijednosti od 353.886.447 eura ili 5,3 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

BiH je s Republikom Austrijom imala i 2016. pozitivan trgovinski bilans ili suficit   od 127 miliona eura.

Iz Austrije u BiH uglavnom su se izvozile mašine i vozila, obrađeni industrijski proizvodi poput proizvoda od plastike, kože, tekstila, novinskog papira, drveta i građevinskog materijala.

Također i izvoz mesa bio je povećan u 2016. Bh. izvoz u 2016. rastao je po stopi od 3,47 posto, dok je austrijski izvoz u BiH rastao po stopi od 4,7 posto.

Najznačajnije grupe proizvoda koje su izvezene iz BiH u Austriju su proizvodi mašinske industrije poput kugličnih ležajeva, električnih mašina, razvodnih ormara, gotovi proizvodi poput obuće, namještaja, odjeće, proizvodi od plastike, obrađeni proizvodi od aluminijuma i drugih metala, hemijski proizvodi (natrijum karbonat), kao i sirovine poput sirove kože i drveta.

Zaslugu za rast bh. izvoza imaju firme koje se bave lon-proizvodima, ali i austrijske firme, koje su investirale u proizvodnju u BiH.

– Ovaj trend će se po svim prognozama nastaviti – navode iz trgovinskog odjela Ambasade Austrije u BiH.