Australac bh. korijena proizvodi električne motore

0

Mladi i uspješni mašinski inžinjer Dennis Savić rođen je i živi u Australiji, gdje se i školovao. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak bh. korijena iza sebe ima brend električnih motora „Savic Motorcycles“.

Na njegov profesionalni put utjecali su roditelji, koji su rodom iz Sarajeva. Majka Sanela je građevinski inžinjer, a otac Boro Savić je IT stučnjak, pa je tako Dennis od malih nogu gajio strast prema proizvodnji i pravljenju nečeg novog.

Od prvobitne dječačke ideje da napravi motocikl razvila se ideja za osnivanjem kompanije koja proizvodi moticikle s vlastitom markom. Ono što je zamislio Dennis je i ostvario. U 2022. godini lansirat će jedno od najiščekivanijih vozila koje će izaći iz Australije posljednjih godina.

Za magazin Azra je govorio o tome kako je došao na ideju da proizvodi električne motocikle i koji je njegov recept za uspjeh.

Kad se pojavila ljubav prema motociklima i sjećate li se trenutka kada ste pomislili da želite da ih pravite, umjesto, recimo, samo vozite?

– Od malih nogu sam uvijek volio vozila. Kako motore, tako i automobile. Kad sam imao 14 godina, odlučio sam da želim praviti motore i drago mi je što taj san ispunjavam.

Napravili ste prototip elektronskog motora, koji se pokreće na osnovu električne energije, a ne benzina. Koliko je trajao čitav proces pravljenja?

– Radili smo skoro šest godina na projektu. Trebalo nam mnogo vremena da naučimo najbolji način pravljenja električnih motora i još smo 12 mjeseci od prve proizvodnje.

Koje su prednosti tog motora, a koji su mu nedostaci?

– Električna vozila imaju prednosti pogona (torque). Znači da je ubrzanje ogromno.

Jeste li imali momenata kada ste htjeli dići ruke od svega i odustati?

– Naravno. To vrijeme uvijek dođe kad se kreće u neki novi posao. To mi se desilo četiri-pet puta. Ali, kad god mi padne na pamet da odustanem, shvatim da ne mogu. Kako bih mogao odustati ako ima još mogućosti da se ispuni moj dječački san? Osim toga, zapitam se kako bih mogao odustati kad imamo tim od toliko ljudi koji istim žarom žele da napredujemo.

Kako je nastao brend „Savic Motorcycles“?

– Brend je nastao kad smo tek izgradili prvi prototip koji smo vozili oko Melbourna. Dugo smo mislili na ime kompanije i gledali smo druge velike kompanije. Svi su imali u nazivu ime osnivača.

Postoji li recept za uspjeh i koji bi bio?

– Ima mnogo sastojaka, i ja se ne bih još zvao uspješnim, ali mogu reći da smo štošta uspjeli izgraditi s fantastičnim timom. Iza nas je mnogo sati rada i stroga dnevna rutina – kazao je Savić za magazin Azra.