Audi najavljuje 14 milijardi eura ulaganja u električnu mobilnost

0

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je u utorak da će do 2023. godine uložiti 14 milijardi eura u električnu mobilnost, digitalizaciju i tehnologiju visoko automatizirane vožnje.

Ukupno u idućih pet godina u Audiju planiraju 40 milijardi eura ulaganja, pokazuje saopćenje koje prenosi agencija Hina.

Najavljuju i mjere restrukturiranja koje će već ove godine povećati dobit za milijardu eura.

“Ovaj ciklus planiranja nosi jasan potpis: jako sustavno pristupamo električnoj mobilnosti i u budućnosti ćemo biti daleko više fokusirani”, istaknuo je Audijev privremeni izvršni direktor Bram Schot.

“Dosljedni smo u prioritetnom usmjeravanju resursa u visoko atraktivne i tržišno relevantne proizvode i usluge okrenute budućnosti”, dodaje Audijev čelnik.

Schot je u junu preuzeo dužnost izvršnog direktora u Volkswagenovom luksuznom brendu nakon hapšenja Ruperta Stadlera zbog skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih automobila.

U oktobru su iz Audija saopćili da im je zbog kršenja propisa o emisijama štetnih plinova odrezana kazna od 800 miliona eura. Prihvatili su kaznu i upozorili da će taj trošak negativno utjecati na njihove ključne finansijske pokazatelje u ovoj godini.

Hina