AT&T kupuje Time Warner za 85,4 milijardi dolara, čeka se još dozvola regulatora

0

Američki telekomunikacijski gigant AT&T najavio je kupovinu medijskog konglomerata Time Warnera za skoro 86 milijardi dolara. Jedna od najvećih poslovnih transakciju ove godine još uvijek čeka na dozvolu regulatora. Američki regulatori pomno će razmotriti ovaj potez. AT&T je već sada treći po veličini kablovski TV provajder u SAD-u.

Ukoliko dođe do preuzimanja, ona će za posljedicu imati kombinaciju distributivne mreže AT&T sa sadržajem filmskih studija Warner Brothers i kablovskih TV kanala HBO i CNN. Šef AT&T opisao je ovu kombinaciju kao dobitnu no kritičari ovakvog poteza smatraju kako će on dovesti do prevelike koncentracije medijske moći.

“Ovo je savršen spoj dvije kompanije čije su snage komplementarne i on može donijeti svjež pristup načinu na koji mediji i komunikacijska industrija rade za svoje klijente, proizvođače sadržaja, distributere i oglašivače”, rekao je Randall Stephenson, CEO AT&T dodavši da ne očekuje nikakve prepreke od strane regulatora.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio je kako će, bude li izabran za američkog predsjednika, blokirati ovaj posao. “To je previše koncentracije moći u rukama malog broja ljudi,” rekao je Trump u subotu.

AT & T je u saopštenju rekao kako je cilj ovog poslovnog poteza da potrošačima pruže “jedinstven izbor, kvalitet, vrijednost i iskustva koja će definisati budućnost medija i komunikacija” te da će nova kompanija “povesti novi talas inovacija u konvergenciji medijske i komunikacijske industrije”. U saopćenju se navodi kako će At&T ukupno isplatiti 85.4 milijarde dolara za dionice Time Warnera te da će posao biti završen do kraja 2017. godine.